nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jó úton halad a magyarországi bunyevác kisebbség

A 14 népi, illetve népszavazási kezdeményezés közül, amelyekben a gyűjtést az októberi önkormányzati választás miatt hétfőtől fel kellett függeszteni, egyedül a bunyevác kisebbség elismertetéséért indított aláírásgyűjtés íveit adták le az Országos Választási Irodán.

MTI / nyest.hu | 2010. augusztus 30.
|  

Az októberi önkormányzati választás miatt augusztus 23-tól már nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási, illetve népi kezdeményezésekhez. A csaknem három hónapig tartó aláírásgyűjtési moratórium 14 kezdeményezést érintett.

Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény szerint nem lehet aláírást gyűjteni az általános önkormányzati választás napján, valamint az azt megelőző és azt követő 41 napon belül, a folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket pedig fel kell függeszteni.

Ez azt jelenti, hogy augusztus 23. és november 13. között - tekintettel az október 3-i választásra - fel kell függeszteni a megkezdett aláírásgyűjtéseket. A szavazás napja előtti 41. napon "megállt az óra"; ekkor le kellett (volna) adni az addig összegyűjtött aláírásokat, a szavazást követő 41. napon pedig az Országos Választási Iroda (OVI) új aláírásgyűjtő ívet ad ki a gyűjtőnek, és tovább folytatódhat az aláírásgyűjtés.

A népi kezdeményezés esetében két hónapon belül ötvenezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, és ha az aláírásgyűjtés érvényes, akkor az Országgyűlésnek napirendre kell tűznie a kérdést. (A bunyevác népcsoport nemzeti kisebbségként elismerésével összefüggésben nem ötvenezer, hanem mindössze ezer aláírást kell összegyűjtenie a kezdeményezőnek.)

A moratórium kezdetekor mindössze a bunyevác népcsoport kisebbségkénti elismertetése ügyében összegyűjtött aláírásokat adták le az OVI-nak.

A bunyevácok egy főleg Magyarországon Baja környékén élő katolikus délszláv népcsoport, akik a török hódoltság után telepedtek le az elnéptelenedett területeken. A bunyevác nyelv a szerbhorvát nyelvek egyik önálló dialektusa, egyesek szerint külön nyelv, de nincs nyelvi sztenderdje.

2009 óta a Magyar Tudományos Akadémia is támogatja a bunyevácok nemzeti kisebbségként való elismerését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szajci 2011. május 17. 06:50
Információ
X