nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mágneserő
Javítja a mágnes az Alzheimer-kórban szenvedők nyelvi készségeit

Megdöbbentően jó eredményeket kaptak azok a szakemberek, akik ismételt mágneses agystimulációt alkalmaztak Alzheimer-kórban szenvedő betegeken. Azt tapasztalták, hogy nemcsak a beszédértésük, de még a memóriájuk is javult.

nyest.hu | 2010. június 25.
|  

Szakemberek nemrég bebizonyították, hogy egy ismételt mágneses koponya-stimulációt tartalmazó eljárás jelentősen javítja az Alzheimeres betegek nyelvi készségeit – adja hírül a One India hírportál a Journal of Neurology cikkére hivatkozva.

Javítja a mágnes az Alzheimer-kórban szenvedők nyelvi készségeit

A kísérletbe 10 beteget vontak be, akiknek 20 herzes mágneses impulzusokat adtak naponta 25 percen keresztül. A csoport egyik fele 4 hétig, a másik csupán 2 hétig részesült a kezelésben. A folyamat végén részletesen megvizsgálták minden egyes beteg nyelvi készségeit és memóriáját és az azokban végbemenő változásokat.

Azt tapasztalták, hogy részletes eltérés alakult ki a két csoport között: a nyelvi teszten a hosszabb kezelésben részesülők 11 százalékkal jobban teljesítetek, mint előtte, míg a másik csoport betegeinél nem történt érdemi változás. Érdekesség, hogy 4 hét elteltével nem következett be további javulás, de a különbségek még 8 hét után is világosan észlelhetők voltak.

Az, hogy ez miért is alakul így, egyelőre nem teljesen tisztázott a kutatók előtt. A ritmikus stimuláció valószínűleg megváltoztatja az agykéreg aktivitását, újraalkotván így a betegség révén megsérült, beteg mintákat – vélik a szakemberek.

„Ezek az előzetes eredmények reményt keltőek, s nem csak azért, mert általuk jobban megérthetjük az agy működését, hanem azért is, mert a neurodegeneratív betegségekben szenvedőknek új rehabilitációs technikákat dolgozhatunk ki” – szól a kutatók konklúziója.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X