nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
iPhone-ért őrjöngtek Pekingben

Kínában komolyan dúl az iPhone-őrület. A szó szoros értelmében is: csattantak a tojások és a pofonok...

MTI/nyest.hu | 2012. január 13.
|  

Dulakodás, verekedés, tojásdobálás volt a program az első pekingi Apple nagyáruháznál pénteken reggel, miután a 7 órára ígért nyitás elmaradt, az iPhone 4S modelljére váró csalódott tömeg pedig dühbe gurult.

A délelőtti órákban még mindig emberek sokasága, kordonok, biztonsági emberek és nagy számban kivezényelt rendőrök voltak láthatók a helyszínen. A feldühödött tömeget nem nyugtatta meg a nyitás helyett magyarázkodásul később kiragasztott felirat: „kifogyott a készlet”.

Az igen fagyos hajnalon százak vártak arra, hogy bejussanak a főváros keleti részében található Sanlitun Village szórakoztató- és üzleti negyedben található kétszintes épületbe, és megvehessék a készüléket, amit egyesült államokbeli bemutatása óta már ismerhettek a kínaiak, hiszen a feketepiacon már eddig is kapható volt.

Hírek szerint azonban miután a nyitás elmaradt, a hangulat is egyre fagyosabbá vált, s a helyzetet értetlenül fogadó, türelmetlen emberek negyed 8-kor már elkezdték kiabálni, hogy „nyissák ki az ajtót”. Azután pedig, hogy valaki hangosbeszélőn minden magyarázat nélkül közhírré tette, hogy az áruház nem nyit ki, a tömeg rázendített: „hazugok, hazugok!”.

A jelek szerint a vásárláshoz volt aki a pénz és a termosz mellé tojást is vitt, mert a bejelentés után néhány odacsapódott az áruház üvegfalához. A rendőrség később kordonnal körbevette az épületet, és igyekezett mindenkit hazaküldeni.

Az AP amerikai hírügynökség megpróbált kapcsolatba lépni az Apple kínai szóvivőivel és a cég kaliforniai központjával, de nem járt sikerrel.

Úgy tudni Peking másik, kisebb Apple boltjánál zavartalanabb volt az első napi forgalom. Az első mintegy ezer embernek olyan jegyeket osztottak ki, amelyek egy alkalommal legfeljebb két készülék vásárlására jogosítanak fel, s állítólag egy óra leforgása alatt már el is fogyott a hivatalos debütálásra szánt mennyiség.

Sanghajban a szokásosnál egy órával előbb nyílt meg az Apple áruháza, és helyszíni jelentések szerint sokan maradtak hoppon azért is, mert nem tudtak a korábbi nyitásról, és 7 órára már kiürültek a polcok.

A pekingi nagyáruháznál nem ez volt az első konfrontáció a vevőkkel. Az üzletnek tavaly májusban ideiglenesen be kellett zárnia, mert a várakozók egy csoportja zavart keltett, s nem tudták megfékezni őket. Négyen megsérültek és egy üvegajtó betört az incidensben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X