nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Internetsebességből Magyarország majdnem top tízben

Az Akamai friss jelentése szerint kifejezetten előkelő helyet foglalunk el a világban, de a régióból például Románia jobb nálunk.

IT café, Dajkó Pál | 2010. november 20.
|  

A világ legnagyobb tartalomelosztó hálózatának (content delivery network – CDN) működtetője, a szervereivel a web forgalmának körülbelül 15-20 százalékát lebonyolító Akamai nyilvánosságra hozta legfrissebb jelentését, melyben saját felmérésük alapján leginkább arról adnak számot, hogy az internetezést tekintve legfejlettebb 50 országban milyen átlagos sebesség volt tapasztalható a hálózatokon 2010 második negyedévében. Erre a jelentésre, valamint a felhasználók számának alakulását számba vevő Internet World Stats adataira alapozva a svéd Pingdom monitoringcég készített el egy elemzést. Ahogy azt a korábbi jelentéseknél is kiemelték, ezek mért adatok, tehát nem az előfizetésekben megadott értékekkel számolnak.

A felhasználók számát tekintve a listán első Kína (420 millió felhasználó), az 50. pedig Dánia (4,75 millió felhasználó): összességében 1,8 milliárd internethasználó található ezekben az országokban.

Az első fontos megállapítás az országok szerint mért átlagos sebesség. A grafikonon a név mellett zárójelben a szám azt mutatja, hogy felhasználói alapján az adott ország hányadik a listán, míg a fő adat a náluk mért átlagos internetezési (letöltési) sebesség. Ebben a rangsorban Magyarország kiválóan szerepel, a 4,45 Mb/s-mal a 13. pozíciót foglaljuk el: a régiónkban csak Románia és Csehország került elénk, és megelőzzük például Németországot, Nagy-Britanniát, sőt Tajvant is.

A három ázsiai ország által vezetett lista tanúsága szerint Dél-Korea fölénye e téren továbbra is megmaradt (16,63 Mb/s), annyival jobbak mindenkinél, mintha nem is egy bolygón élnénk. Kína feljövőben van, de leginkább a felhasználók számát tekintve, a 0,86 Mb/s egyelőre a rangsor utolsó részébe szorítja őket, hiszen a világátlagtól (1,8 Mb/s, ezt azonban nem ötven országon mérték, hanem az összesen) is messze elmaradnak (az persze érthető, hogy mindez Hongkongra nem vonatkozik: a politikailag Kínához tartozó város a második a listán 8,57 Mb/s-mal). Az is érdekes – nem hiába vált olyan fontos kérdéssé ez az USA-ban –, hogy az Egyesült Államok még mindig le van maradva, épp hogy előttünk szerepelnek a 12. helyen.

A világátlag, ahogy említettük, 1,8 Mb/s, de a részletek is érdekesek: az összes kapcsolatot tekintve már majdnem 22 százalékuknál éri el az átlagos letöltési sebesség az 5 Mb/s-ot, illetve gyorsabb ennél, de több mint fele a kapcsolatoknak legalább 2 megabites vagy gyorsabb. Ha a bontást nézzük – vagyis, hogy az adott országon belül milyen arányban szerepelnek a gyorsabb, illetve lassabb kapcsolatok –, akkor azt mondhatjuk, Magyarországnak itt sincs oka szégyenkezésre, az 5 megabites vagy annál gyorsabb kapcsolatok arányát tekintve is tartja a 13. helyet, a 2 megabitnél lassabb kapcsolatok arányát tekintve pedig még előkelőbb a helyezésünk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X