nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Instant találatokat ad a Google megújult keresője

A vállalat azt mondja: rengeteg időt spórol meg a felhasználóknak a dinamikus keresési találatokkal. Elindult a Google Instant.

IT café, Barna József | 2010. szeptember 10.
|  

A Google tegnap bejelentette keresőjének új szolgáltatását, a találatokat azonnal, a keresőszó gépelése közben megjelenítő Google Instantot. A fejlesztést az a felismerés inspirálta, hogy a felhasználók jóval – körülbelül tízszer – lassabban gépelnek, mint ahogy elolvasnak vagy legalábbis átfutnak, „szkennelnek” egy weboldalt. A megoldás látványosan gyorsítja a keresést, és interaktívabbá teszi azt.

Az egyelőre csak néhány országban elérhető Google Instant úgy működik, hogy amint a felhasználó hozzáfog egy keresőszó begépeléséhez, az eredményeket azonnal, a keresési javaslatokra támaszkodva automatikusan megjeleníti, és az újabb betűk bevitelével egy időben dinamikusan módosítja. A cég becslései szerint ezzel egy tipikus keresés során 2-5 másodperc spórolható meg.

A kvázi valós idejű keresés komoly pluszterhelést ró a Google szerverinfrastruktúrájára. A vállalat statisztikái szerint egy átlagos keresőszó 20 karakterből áll, így ha minden egyes begépelt karakterre új keresést futtatnak, hússzor annyi lekérdezést kellene végezni, mint a régi rendszerben. Hogy erre ne legyen szükség, a cég optimalizálással – többek között a felhasználó keresési előzményeinek figyelembe vételével és a cache hatékonyabbá tételével – megpróbálta minimalizálni a dinamikus kereséssel járó extra terhelést.

A Google Instant a mai naptól elérhető a google.com címen akkor, ha a felhasználó be van jelentkezve angol, német, francia, spanyol, olasz vagy orosz nyelvre beállított Google-fiókjába. A bejelentkezés a szolgáltatás használatának feltétele, ahogy a Google Chrome 5/6, Firefox 3, Safari 5 (Mac) vagy Internet Explorer 8 böngésző megléte is. Az újítást néhány héten belül a magyar felhasználók is élvezhetik – közölte a hazai képviselet.

Azok a felhasználók, akik nem akarnak azonnali keresési találatokat, kikapcsolhatják a szolgáltatást a fiók beállítások menüpontjában. A Google Instant a természetéből fakadóan nagyobb hálózati forgalmat generál, de a vállalat szerint a sávszélességigény nem nő jelentősen – mindenesetre a terv az, hogy lassabb kapcsolatokon a funkció automatikusan kikapcsol majd.

A Google Instant egyelőre mobiltelefonokon nem használható. A szolgáltatást bejelentő sajtótájékoztatón a cég elárulta: a következőben hónapokban a böngészők keresődobozában is beépítik majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X