nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Chrome lassan a Firefox helyzetét veszélyezteti

Úgy tűnik, az Internet Explorertől eltávolodók többségükben a Google böngészőjét választják.

IT café, Dajkó Pál | 2010. december 4.
|  

December elején esedékes, hogy kiadják a piackutató cégek aktuális felméréseiket, és az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó területen az egyik megbízhatónak tartott elemző, a Net Applications statisztikái szerint a Google Chrome böngészője tovább folytatja terjeszkedését, és közel tízszázalékos részesedésével lassanként olyan pozícióba kerül, ahonnan a szintén nyílt forrású Firefox lesz az első számú vetélytársa.

A Net Applications mérései szerint a Chrome az októberi 8,5 százalékról novemberre elérte a 9,26 százalékot. A térnyerés vélhetően az Internet Explorer népszerűségének további csökkenéséből adódik, mivel a Firefox adatai alig változnak, ugyanis egy átmeneti felfutás után a Mozilla böngészőjének részesedése az év közepe óta 23 százalék körül stabilizálódott, és a Safari számai is viszonylag állandóak. Feltevésként meg lehet azt fogalmazni, hogy az IE 6-os verziójának kikopásával a felhasználók egy része nem volt elég hűséges, és a böngészőválasztáskor nem a Microsoft termékének új verziója mellett döntött, de az is fontos tényező lehet, hogy a kampányok hatására az új gépeket beüzemelők eleve nem az IE-t választották. Az bizonyos, hogy a még mindig toronymagasan vezető Internet Explorer visszaszorulása folyamatos, közel egy százalékpontot estek vissza október óta, jelenleg 58,44 százalék a részesedésük. Az IE 9-es, jelenleg még tesztelés alatt álló verziójában nagyon bíznak a Microsoft mérnökei, úgy vélik, a végleges változat után megfordulhat a jelenlegi trend.

A Safari használata, ahogy említettük, csak enyhén emelkedett (5,36-ről 5,55 százalékra), és az Opera is inkább a stagnálás jeleit mutatja (2,3, illetve 2,2 százalék).

A felmérés érdekes adata, hogy a már „közutálatnak örvendő” IE6 a feljövőben lévő kínai netes piacon még mindig 45,2 százalékos részesedéssel rendelkezik, holott a világátlag 14,6 százalék.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Rako 2010. december 4. 15:49

Ha a Microsoft nem csinálja mag ez IE9 XP-s használhatóságát, akkor sok használót fog veszteni.

A honlapfejlesztők már ahtml5-ös szabványra fognak építeni és nem lesznek hajlandók mindenféle különc megoldásokra (pl IE6-8) időt vesztegelni.

Kifejlesztik a Firefox/firebug vagy a Google-Chrome alatt, megnézik, hogy mindkettővel és az Operával, ill az IE 9-el (ha Win-7-t használnak) , Ha az IE-9 nem használható minden rendszeren, akkor nagyon le fog maradni a használói versenyben

Információ
X