nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újságírás és technológia
inkLink: hekkerek és újságírók

Van közös témája egy hekkernek és egy újságírónak? De még mennyire! Április 6-án első alkalommal rendezik meg az inkLink elnevezésű rendezvényt, ahol az újságírók számára igazi csemegékkel készülnek a fejlesztők.

nyest.hu | 2013. február 4.
|  

Emlékeznek még a WikiLeaks elképesztő mennyiségű információjára? Kitűnő példa arra, miről szól az adatújságírás, avagy az adatvezérelt újságírás (data driven journalism): a hatalmas mennyiségű adatból az újságíró nyilvánosan elérhető alkalmazások segítségével kinyeri a lényeges információkat, ezekből összeállítja a képet, rámutat az összefüggésekre, felfedi az információtömegben meghúzódó történetet. Az adatokat esetleg szintén számítógépes alkalmazások segítségével jeleníti meg, teszi fogyaszthatóvá az olvasó számára.

Az imént említett példánkban a WikiLeaks több mint 90 ezer amerikai katonai dokumentumot szerzett meg az afgán katonai beavatkozással kapcsolatban – ezek jellemzően hat év felhalmozott katonai jelentései, naplófájljai voltak. A dokumentumtenger a történelem legnagyobb kiszivárogtatása volt, ennyi anyag soha nem került ki az amerikai katonai vezetés belső köreiből.

Az kiszivárogtatásnak köszönhetően a közvélemény elképesztő információk birtokába került: a talibánt támogató különböző államok szerepvállalásától kezdve a civil áldozatok megdöbbentően magas számáig rengeteg történet került napvilágra.

A kiszivárogtatott fájlokat a WikiLeaks átadta a Guardian, a Der Spiegel és a The New York Times újságíróinak, akik az adatújságírás módszereivel nyerték ki az információhalmazból mindazt, amit ma tudunk a szerepvállalásról.

Az elkövetkező hetekben több anyagot is olvashatnak majd nálunk az adatújságírásról, a weben fellelhető eszközökről és a legizgalmasabb történetekről, amelyeket ezen módszerekkel derítettek fel az újságírók.

inkLink: hekkerek és újságírók
inkLink: hekkerek és újságírók

inkLink

Ha ön az újságírás új irányai iránt érdeklődik, esetleg maga is újságíró és szívesen megnézné, mit kínál az új technológia, netán fejlesztő, akinek vannak ötletei az adatkinyeréssel vagy az adatok megjelenítésével kapcsolatban, akkor most várjuk önt!

Április 6-án ugyanis a Budapesti NLP Meetup és a Nyelv és Tudomány szervezésében és a Knight-Mozilla OpenNews támogatásával egyedülálló rendezvényen vehetnek részt az érdeklődő újságírók és fejlesztők. Az inkLink két párhuzamosan zajló eseményt takar: Az egyik teremben előadások zajlanak majd, a másikban pedig egy hack-day.

Az előadások során külföldi szakértők (The Guardian, European Centre for Journalism, Open Knowledge Foundation) mutatják be az adatújságírás gyakorlatát, valamint hazai médiumok képviselői beszélnek saját kezdeményezéseikről.

Szó lesz még a nyomtatás utáni média világáról: mi vár az újságíróra a posztprint világban?

A hack-day célja, hogy olyan, egy nap alatt kivitelezhető fejlesztést valósítsanak meg az önkéntesek, mely használható a sajtó munkatársai számára. Kizárólag nyílt forráskódú, szabadon elérhető program fejlesztésére van lehetőség a hack-day során!

Amennyiben szeretne a rendezvényen részt venni, ha van mondanivalója és szívesen előadná saját tapasztalatait, netán lenne olyan fejlesztési ötlete, amire jól jönne egy nagy múltú alapítvány támogatása, számítunk önre!

Ön újságíró, szakember és eljönne?

Ha szeretné elmondani véleményét, tapasztalatait az adatvezérelt újságírással kapcsolatban, esetleg témaötletet ajánl a beszélgetés résztvevőinek, illetve ha szeretne megjelenni a rendezvényen, kérjük, azt a szerkesztoseg@nyest.hu címen jelezze. Kérjük, az email tárgymezejébe írja be: „inkLink 13” és március 18-ig juttassa el hozzánk jelentkezését.

Ha fejlesztési ötlete van és támogatót keres

A hack-day keretében megvalósíható ötleteiket 2013 március 18-ig a zoltan.varju@gmail.com címre kérjük elküldeni (a tárgy mezőbe csak annyit írjon, „inkLink 13”). Maximum egy oldalban írja le a projekt célját, milyen hátterű önkéntesekkel tartja megvalósíthatónak és hogy ön miben tudja segíteni a csapatot a hack-day során (elsősorban szakértelemre gondolunk itt). A bérkezett ötletek közül a szervezők és szakértők csapata választja ki a legjobbakat és reálisan megvalósíthatókat. A nap végén a résztvevők kiválasztják azt a projektet, mely a leghasznosabb és leginkább érdemes arra hogy az OpenNews source programjára jelentkezzen és további fejlesztéséhez támogatást nyerhessen.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 zoltanvarju 2013. február 5. 10:48

Szerdán (február 6-án) 18:30-kor a Könyvtár Klubban (ELTE Múzeum krt. 4) várja az érdeklődőket az NLP meetup csapata egy kis ötletelésre www.meetup.com/Hungarian-nlp/events/102795012/

Információ
X