nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Indiánkonferencia Budapesten

Az észak-amerikai őslakosok világa címmel háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött csütörtökön a fővárosban. A megnyitón a budapesti kanadai és a mexikói nagykövet hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az őslakosok kultúráját.

MTI | 2012. március 9.
|  

A konferencia megnyitóján Tamara Guttman kanadai nagykövet azt mondta, az őslakosok hozzátartoznak a kanadai identitáshoz. Hozzátette: minden törzs kultúrája egyedülálló. Éppen ezért Kandada folyamatosan szem előtt tartja, hogy a területén élő törzsek részesüljenek az ország fejlődéséből, jólétéből – mutatott rá. Azt mondta, hogy Kanadában az elmúlt években nagy fejlődést értek el az őslakosok helyzetét illetően. Példaként említette az egészségügyi ellátásukban és az oktatásukban elért eredményeket, továbbá azt, hogy jelentős volt a gazdasági fejlődés azokban az országrészekben, ahol az őslakosok élnek. Isabel Téllez Rosete mexikói nagykövet beszédében azt emelte ki, hogy a spanyolok megérkezése előtt több „csodálatos kultúrájú” nép élt országa területén, például az aztékok és a maják. Mexikó lakossága ma nagyon összetett, de még mindig büszke indián gyökereire – hangoztatta. Mint mondta, Mexikóban több törzs ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizze saját nyelvét, kultúráját, intézményeit, az állam pedig tiszteletben tartja ezt a szándékukat, és segíti őket a megvalósításában.

Az angol, francia és spanyol nyelvű konferencia előadói a három nap alatt foglalkoznak egyebek mellett az emberi jogok, a demokrácia, a társadalmi és kulturális sokszínűség, a környezetvédelem és a gazdasági fejlődés, a művészi ábrázolás és annak értelmezése, a vallás, a tudomány és a tudományos fejlődés témaköreivel. Az előadók között lesznek kanadai, egyesült államokbeli, mexikói, közép- és kelet-európai, oroszországi, indiai és dél-koreai egyetemi oktatók, és diákok mellett civil szervezetek képviselői is felszólalnak. A konferencia előadásaiból kiadvány készül. A programok között felolvasás, élő indián zene, kiállítás, módszertani műhelymunka és dokumentumfilm-vetítés is szerepel, az emberi jogokról és társadalmi perspektívákról pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek. A konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezésében tartják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X