nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Így gyúrjon rá a szelfizésre!

Annyi rossz és unalmas szelfi van, hogy itt az ideje egy gyorstalpalónak. Mire érdemes odafigyelni, ha szelfit készítünk? Hogyan készíthetünk olyan szelfit, mint a sztárok? – Most eláruljuk!

nyest.hu | 2015. január 26.
|  

Hiába tekint vissza nagy múltra a szelfizés, az internet mégis tele van gagyibbnál gagyibb szelfikkel. Hogyan lehetne elkerülni, hogy magamutogató képeink a feltétlenül szükségesnél is kínosabbra sikerüljenek? Hogyan tehetnénk emlékezetesé unalmas, tucatszelfijeinket? – Most az imhuuman összeállításának segítségével eláruljuk a tökéletes szelfi receptjét: csak úgy kell csinálni, mint a sztárok...

 

1. A világítás

Az első és legfontosabb dolog a szelfikészítésben – függetlenül a kép hangulatától – a megfelelő megvilágítás. De hogyan érhetünk el ideális fényviszonyokat egy teljesen spontán elkattintott képnél?  Első alapszabály: sose használjuk a vakut, egyszerűen kapcsoljuk ki! A legjobb a természetes fény: álljunk egy ablak elé vagy menjünk ki a szabadba – még ha felhős is az idő, jobb lesz a kép, mint a négy fal között.

Ha azonban mégis bent kattintjuk el azt a szelfit, ne álljunk a fényforrás közvetlen közelébe, főleg, ha annak erős a fénye. Inkább igyekezzünk szűrt fényben készíteni a képet, és persze módosíthatjuk a telefonon a fényképezőgép beállításait is. A blendét állítsuk minél tágabbra, így több fényt kap a kép. Az exponálási időt is növelhetjük, ezzel is a bejövő fény mennyiségét növeljük. Az ISO értéken is állíthatunk, bár ennek megvan az a veszélye, hogy a kép szemcsés lesz. Ez pedig – bizonyos hiedelmekkel szemben – egyáltalán nem menő, egyszerűen kínosan néz ki.

2. A szög

A második legfontosabb dolog, hogy megtaláljuk a megfelelő szöget, amelyből elkattinthatjuk a szelfit. Ehhez nem árt tudni, hogy minél közelebb áll valaki a fényképezőgéphez, annál nagyobbnak látszik. Ezt pedig az előnyünkre is fordíthatjuk...

Ha a telefont egy kissé a szemmagasságunk fölött tartjuk, az jó szokott lenni. Ne hozzuk túl közel, mert akkor óriási lesz a fejünk! Az állunkat billentsük finoman lefelé, de az egész fejünket ne: minél egyenesebben van a fejünk, annál kevesebb lesz az árnyék az arcunkon. És minél kevésbé hajtjuk le a fejünket, annál kevésbé látszik a tokánk! Egy kicsit hajoljunk előre, és emeljük ki a fejünket a testünk síkjából. Ez a póz elég viccesen nézhet ki egy kívülálló szemszögéből, de a képen az lesz az eredménye, hogy a fejünk és a szemünk nagyobbnak, míg a testünk kisebbnek és vékonyabbnak néz majd ki.

Így gyúrjon rá a szelfizésre!
Forrás: Wikimedia Commons / Petar Milošević / CC BY-SA 4.0

Ha nem akarunk teli szájjal belevigyorogni a kamerába, mosolyogjunk a szemeinkkel! (Azt úgy kell csinálni, hogy megpróbálunk úgy mosolyogni, hogy a szánkat közben nem mozdítjuk meg.) Ha pedig megtaláltuk a tökéletes beállítást, akkor vegyünk egy nagy levegőt, csukjuk be a szemünket, relaxáljunk. Majd nyissuk ki a szemünket, és kattintsuk el a képet.

3. A beállítás

Ha olyan szelfit csinálunk, amelynek mi vagyunk a közepén, az teljesen unalmas. Játsszunk inkább a kép beállításával: kerüljünk a kép valamelyik sarkába, állítsuk a zoomot, próbáljunk ki néhány extrém beállítást is.

Érdemes a hátteret is okosan megválasztani: nagyon kínos tud lenni, amikor a háttérben valaki kolbászol, vagy amikor az ágyra halmozott szennyes látszik a háttérben. Ez nem menő, hanem ciki. Helyette inkább keressünk izgalmas háttereket: fesztiválon, koncerten lehet nagyon menő szelfiket csinálni. De ha mindenképp a szobánkban akarunk szelfizkedni, legalább takarítsunk ki előtte! (Akkor legalább valami haszna is van...)

Van még mit javítani...
Van még mit javítani...
(Forrás: Wikimedia Commons / Shonagon / CC CC0 1.0)

4. Tegyük érdekessé!

A szelfinek el kéne árulnia, hogy mennyire különlegesek és menők vagyunk. Legtöbbször viszont a szelfik egyformák, és nagyon unalmasak! Úgyhogy próbáljunk belevinni valami érdekességet, kreativitást, ami megkülönbözteti a mi szelfinket az összes többi teljesen egyforma és unalmas szelfitől.

Így gyúrjon rá a szelfizésre!
Forrás: Wikimedia Commons / Ash Crow / CC CC0 1.0

Forrás

How to take a selfie like a rock star?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X