nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Huszonöt éve Erasmus

Idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Európai Unió Erasmus programja, amely az Európai Bizottság értékelése szerint a világ legsikeresebb hallgatói csereprogramja.

MTI | 2012. február 1.
|  

A program 1987-es létrehozása óta közel hárommillió egyetemi és főiskolai hallgató tanulhatott vagy dolgozhatott gyakornokként külföldön. Maradandó benyomások és új távlatok – 25 éves az Erasmus mottóval Az EU ünnepi rendezvénysorozatot tart, amelyet Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos nyitott meg.

A program aktualitását mutatja, hogy központi részévé vált a fiatalok munkanélküliségének leküzdésére irányuló uniós stratégiának, amelyet a tagországok állam-, illetve kormányfői is megvitatták hétfői brüsszeli találkozójukon.

Az évfordulóval kapcsolatban José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök úgy nyilatkozott:Az Erasmus hatása kimagasló, nemcsak az egyéni hallgatókra, de az európai gazdaság egészére nézve is. Támogatja a magas színvonalú oktatást és a korszerű felsőoktatási rendszereket; az egyetemek és a munkáltatók szorosabb kapcsolatának elősegítésével pedig hozzájárul a munkaerő-piaci készségkereslet és -kínálat összehangolásához. A program önbizalmat ad és lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy olyan országokban dolgozzanak, ahol megfelelő munkahelyek állnak rendelkezésre, és ne ragadjanak ott olyan munkaerőpiacokon, ahol nincs szükség az általuk megszerzett képesítésekre.

Vasziliu az Európai Bizottság közleménye szerint azt emelte ki, hogyaz Erasmus egyike az Európai Unió legnagyobb sikertörténeteinek: a legismertebb és a legnépszerűbb programunk. A csereprogramlehetővé teszi a hallgatók idegennyelv-tanulását, és készségeik (mint például az alkalmazkodó­képesség) fejlesztését, ami javítja elhelyezkedési esélyeiket. Arra is alkalmat ad, hogy hallgatók és oktatók betekinthessenek más országok felsőoktatási rendszerébe, és hazavihessék az ott bevált elgondolásokat. Több országban jóval több Erasmus helyre van igény, mint amennyi rendelkezésre áll. Többek között ezért akarjuk az új oktatási, képzési és ifjúsági programunk keretében bővíteni a részvételi lehetőségeket.

A program 1987-es indításakor 3244 vállalkozó szellemű egyetemi és főiskolai hallgató szerezhetett tanulmányi tapasztalatokat a résztvevő 11 ország egyikében. Jelenleg 33 ország vesz részt a programban – a 27 uniós tagállam, valamint Horvátország, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Törökország.

Idén több mint 250 ezer hallgató részesül az Erasmus program támogatásában. A legnépszerűbb célállomás Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország, a legtöbb Erasmus ösztöndíjast pedig várhatóan Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és Lengyelország küldi. Tanárok és más felsőoktatási dolgozók szintén részesülhetnek uniós támogatásban ahhoz, hogy külföldön oktassanak vagy képzést tartsanak; 2010 és 2011 folyamán közel 40 000-en kaptak erre lehetőséget.

A 2007 és 2013 közötti időszakra az Európai Unió közel 3 milliárd eurót irányzott elő az Erasmus program támogatására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X