nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A lengyel felsőoktatási törvénymódosítás megkurtítja az ösztöndíjakat

Akár 50 ezer egyetemi hallgató is elveszítheti tanulmányi ösztöndíját az október elsejével kezdődő új egyetemi tanévben a felsőoktatási törvény módosítása miatt Lengyelországban – jelentette a Rzeczpospolita című lap kedden.

MTI | 2011. június 1.
|  

Az új rendszerben megszűnnek a tanulmányi ösztöndíjak, helyüket az úgynevezett rektori ösztöndíjak veszik át, amelyeket minden szakon a hallgatók legfeljebb 10 százaléka kaphat. Ráadásul csökken az erre a célra fordítható összeg is. Eddig az ösztöndíjalap felét költötték tanulmányi ösztöndíjakra, az új egyetemi tanévben ez 40 százalékra csökken, ráadásul nemcsak a tanulmányi előmenetelért járó, hanem a tudományos, művészi vagy sportsikerekért adott ösztöndíjakat is ebből fogják fizetni.

A diákszervezetek háborognak, azt mondják, az oktatási minisztérium nem tájékoztatta őket a változásokról, amelyekre így nem tudtak felkészülni. Sok diák keményen tanult az elmúlt évben, hogy az új tanévben ösztöndíjat kaphasson, és most megtörténhet, hogy elesik a juttatástól. Tavaly a mintegy 1,9 millió lengyelországi egyetemi hallgató közül 240 ezren részesültek tanulmányi ösztöndíjban, amelynek mértéke havi 50-650 zloty (1 zloty=kb. 70 forint) között mozog. A törvénymódosítás miatt októbertől legfeljebb 190 ezer diák kaphat ösztöndíjat.

Az oktatási tárca azt állítja, hogy a felsőoktatási intézmények és a hallgatók február óta tudtak a változásról, amelyre volt idejük felkészülni.

A lap szerint egy 300-400 zlotys ösztöndíj sok diák számára nem zsebpénz, a szegényebb családokból származó hallgatók havi költségvetésének mintegy felét teszi ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X