nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hordozható oltárokat találtak

Olyan települést tártak fel a régészek, amely az elmúlt hétezer év vallásgyakorlatát tükrözi. A pogány oltárokat a keresztények hasznosították újra.

MTI | 2012. szeptember 30.
|  

Harmadik századi templomot, valamint tíz hordozható oltárt tártak fel Bulgáriában a Rodope-hegységben, Perperikon antik városban folyó ásatások során – olvasható a Sofia Globe angol nyelvű bolgár hírportálon. Perperikon (Hyperperakion) a Rodope keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már a Kr.e. 5. évezredben lakott volt. Az ókorban a település a Dionüszosz-kultusz központja volt, a középkorban pedig erődítményt építettek oda, amely a hegység keleti részét ellenőrizte. A trák települést 1979-ben fedezték fel.

Mint az ásatásokat irányító Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor rámutatott, a helyszín, ahol elsőként a trákok telepedtek meg, az elmúlt hétezer év vallásgyakorlatát tükrözi. Ismertetése szerint a tíz hordozható oltárt kezdetben pogány rítusoknál, állatáldozatoknál alkalmazták, erről tanúskodnak a vér lefolyatására szolgáló vájatok. A korai keresztények is használták az oltárokat, keresztet vésve beléjük, az egyiken pedig tulajdonosa, egy bizonyos Alexander nevét is feltüntették.

Ovcsarov azt is elmondta, hogy a leletek pontos kormeghatározását az ásatások során előkerült jellegzetes cserépedény tette lehetővé. Ilyen kerámiákat kizárólag Észak-Afrikában a 4. század végén, illetve az 5. század elején állították elő – írta a portál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X