nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hörcsög és pacsirta helyett
kivágás és beillesztés

Az Oxfordi Egyetemi Kiadó gyerekszótárának szigorú szerkesztési elvei közé tartozik az is, hogy olyan szavakat vesznek fel, amelyeket a célközönség nap mint nap használ.

MTI | 2015. január 17.
|  

Neves írók, köztük Margaret Atwood, Andrew Motion és Robert Macfarlane tiltakoztak az Oxfordi Egyetemi Kiadó gyerekeknek szóló szótárának újabb változata miatt, amelyből számos természettel kapcsolatos szó kimaradt, és helyükre a mai gyermek által rendszeresen használt szavak kerültek. A 28 író szerint „megdöbbentő” és „átgondolatlan” volt a kiadó döntése, amikor a 10 ezer szavas gyermekszótárból elhagytak 50 szót, amely a természetre és a vidéki életre utal, és a helyüket olyan szavak vették át, amelyek a „mai, növekvő mértékben házon belüli és magányos gyermekkorral” hozhatóak kapcsolatba – olvasható a The Guardian brit napilapban.

A neves szerzők el szeretnék érni, hogy a kiadó vonja vissza a döntést, és jelentessen meg egy új szótárat, amelyből nem hiányoznak az olyan szavak, mint a ’hörcsög’, ’gém’, ’hering’, ’jégmadár’, ’leopárd’, ’pacsirta’ vagy az ’osztriga’. A jelenlegi kiadásban ezek helyett olyan szavak és szókapcsolatok szerepelnek, mint a ’szélessávú’, az ’analóg’, vagy a ’kivágás és beillesztés’.

A tiltakozók szerint nem egyfajta „romantikus, a saját gyermekkorunk rózsás emlékeire való visszatekintés” áll a véleményük mögött, hanem az a tudományos kutatásokkal alátámasztható nézet, amely szerint a mai gyerekek rendkívül keveset játszanak a természetben, ez pedig szomorú következményekkel jár az életminőségükre nézve. Az általuk idézett tanulmány szerint egy generációval ezelőtt a gyerekek 40 százaléka játszott rendszeresen természetes környezetben, míg ma ez az arány mindösszesen 10 százalék, miközben 40 százalék sosem játszik kint. A tanulmány az ismert következmények között említi az elhízást, az antiszociális viselkedést, a barátságtalanságot és félelmet.

„Úgy véljük, a kiadónak meg kell fontolnia ezeket a kérdéseket, és segítenie kell a gyermekek világról alkotott képének alakulását, nem pusztán követnie a trendeket” – olvasható a felhívásban. „Az összes szótárunk úgy lett kialakítva, hogy a használt nyelvre reflektáljon, nem pedig hogy bizonyos szavakat és azok használatát előírja” – nyilatkozta a gyerekszótárt gondozó Oxfordi Egyetemi Kiadó szóvivője, aki hozzátette, a szótár szigorú szerkesztési elvei közé tartozik az is, hogy a felvett szavaknak napi szinten használtnak kell lennie a célközönség, vagyis ebben az esetben a hétéves körüli gyermekek között. Elmondása szerint egyébként az új kiadásban mintegy 400 természetre utaló szó található.

A 7-9 éveseknek szánt szótár először 2007-ben esett át egy jelentősebb átalakításon, akkor több természettel és vallással kapcsolatos szó – így a ’püspök’, ’szent’, ’bűn’, ’mandula’, ’szeder’ szavak – tűntek el olyan szavak javára, mint az ’oszlopdiagram’ vagy a ’celebritás’. A kiadó szerint egyelőre nem tervezik a szótár újabb kiadásának megjelentetését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X