nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Honnan származnak az etruszkok?

Az etruszkok származására keresett választ az az olaszországi tudományos vizsgálat, amely szerint a titokzatos ókori nép eredetét Itáliában és nem Kis-Ázsiában, Anatóliában kell keresni.

MTI | 2013. február 11.
|  

 Az etruszk sírokban talált, több mint kétezer éves csontmaradványokon végzett genetikai vizsgálatot a firenzei egyetem antropológiai és a ferrarai egyetem genetikai kutatócsoportja az olasz nemzeti kutatóközpont (CNR) milánói biotechnológiai központjával együttműködésben. A PlosOne tudományos folyóiratban közölt eredmények az olasz sajtó szerint azt támasztották alá, hogy az etruszkok „hozzánk tartoznak és közöttünk is maradtak”. A kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az etruszk őshonos itáliai nép, nem máshonnan érkezett Itáliába.  


A vizsgálatok szerint ez nem mond teljesen ellent az etruszkok kis-ázsiai származását hangoztató korábbi  kutatásoknak. A firenzei és ferrarai tudósok szerint azonban az Anatólia és Itália között kimutatott népvándorlás jóval korábbi, legalább ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az Itáliában a Kr.e. 7. századtól nyomot hagyó etruszkok kultúrája azonban a félszigeten fejlődött ki, és nem a Földközi-tenger keleti medencéjében folyt népvándorlás közvetlen következménye.

A DNS-vizsgálat azt is kimutatta, hogy az etruszkok génjei nem vesztek el. Továbbéltek a toszkánok szűk csoportjában, a Volterra és Casentino közötti térség lakosaiban. Nem véletlen tehát, hogy Fabiola Ierardi olasz rendezőnő, amikor 2006-ban filmet forgatott az etruszkokról, Toscanában, az egykor etruszkok lakta városokban keresett statisztákat. Azt állította, hogy a mai toszkánok profilja egyezik az etruszk sírok freskóin látottakkal.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X