nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Holokauszttagadás avagy tényleg rossz a szólásszabadság?

A szólásszabadság a központi témája annak a vitának, ami Hollandiában robbant ki azután, hogy az Európai Arab Liga holokauszttagadó karikatúrát jelentetett meg, állítólag azt illusztrálandó, mennyire álságos a Nyugat szólásszabadsággal kapcsolatos felfogása.

nyest.hu | 2009. szeptember 7.
|  

Az Európai Arab Liga ellen emel vádat a holland ügyészség amiért az a holokauszt hatmillió áldozatát kétségbe vonó karikatúrát jelentetett meg honlapján. Az ügyészek a kulturális szervezetet egy csoport megsértéséért és sértő képek terjesztéséért kívánja bíróság elé citálni. A büntetés négyezer euróra rúghat, de akár egy év börtönbüntetés is kiszabható.

A Liga képviselője kijelente, hogy nem tagadják a holokausztot, az akció csupán civil elégedetlenség volt. Csupán arra akartak rávilágítani, hogy a szólásszabadság nyugati értelmezésére kettős mérce jellemző. A szervezet azt sérelmezi, hogy ejtették a vádat egy holland bevándorlás- és iszlámellenes képviselő ellen, aki filmjében Mohammed prófétát ábrázoló karikatúrákat közölt. A bíróság felmentette a képviselőt, mivel az ábrázolások Mohamed próféta és nem az muszlim közösség ellen irányultak.

A feljelentést tevő Izraeli Dokumentációs Központ képviselője elmondta, hogy a zsidóságnak semmi köze nem volt a sérelmezett, Mohammed prófétát becsmérlő karikatúrákhoz, ezért a Liga válaszlépése is értelmetlen volt. „Képzelje el, mi történne, ha a holland zsidóság minden alkalommal muszlimokat sértegetne, ha valahol elhangzik egy antiszemita megjegyzés?” – tette fel a kérdést az AP tudósítójának. – „Milyen perverz világ lenne az?”

Információ
X