nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hollywood Indiába megy

Sokat hallani arról, hogy az indiai filmipar több filmet készít, mint Hollywood. Most már az amerikai filmstúdiók is elkezdtek indiai nyelvű filmeket gyártani.

nyest.hu | 2011. szeptember 2.
|  

Hollywood nevét mindenki jól ismeri, de azt már kevesebben tudják, hogy filmek számát tekintve az amerikai filmipar csak a harmadik az indiai és a nigériai társai mögött. Az indiai filmeknek ráadásul a bevételük is igen nagy, és Hollywood lassan elkezdett maga is indiai nyelvű filmeket gyártani a szubkontinens hatalmas nézőseregei számára.

A Bollywood néven emlegetett és Mumbai (Bombay) központú indiai filmipar valójában csak India hindi nyelvű filmiparát takarja. Indiában évente több mint ezer film készül, ezekből nagyjából 150 hindi nyelvű. Különösen erős azonban Bollywood mellett még a déli dravida nyelvek saját filmipara, ahol a hindi nyelv ismerete kevésbé általános, mint India északi részein. Tamil (Kollywood) és telugu (Tollywood) nyelvű filmekből is száznál több készül évente.

Az amerikai Fox stúdió ezen a héten mutatja be első tamil nyelvű produkcióját, az Engeyum Eppothum ("mindig mindenhol") című romantikus vígjátékot. Walt Disney már korábban, idén januárban bemutatta első telugu nyelvű filmjét, A Gyűrűk Urához hasonlítható Anaganaga o Dheerudu ("volt egyszer egy harcos") című fantáziafilmet. India regionális nyelvű filmiparát csak lassan fedezik fel az amerikai stúdiók, de hatalmas lehetőségeket rejt az évente legalább 1,1 milliárd dollárosra becsült piac.

Forrás:

The Australian: Hollywood finds rich revenues in India's regional tongues

Címkék: Média, Film, India
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X