nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
(Munka)kereséstámogatás
Hogyan nézzen ki az önéletrajzunk?

Önéletrajzot bárki írhat, aki pályázatot szeretne beadni. De vajon mi alapján dől el, hogy ki lesz az az egy, aki a potenciális állást megkapja? Milyen kritériumok alapján szóródnak ki a kevésbé jók, mi állapítható meg egy darab papírlapból? Megpróbáltuk összeszedni, mire kell figyelni. Munkakeresés-kommunikációs sorozatunk első része.

Nikolin Anita | 2010. július 13.
|  

Az önéletírás (autobiográfia) hagyománya hosszú időkre nyúlik vissza. Szent Ágoston, Rousseau, Goethe, Kemény János, Bethlen Miklós, Kornis Gáspár, József Attila– és még sorolhatnánk a nagy neveket ebben a műfajban. Az önéletrajzírásnak ez a fajtája azonban – mind tartalmában, mind terjedelmében – eltér a manapság használatostól. Az irodalmi önéletrajznak is nevezett műfaj célja nem az, hogy szerzője munkát találjon, vagy megnyerjen egy pályázatot, hanem hogy hátrahagyja élete történéseit utókorának. Természetesen még ma is léteznek autobiográfiák, sőt, egyre elterjedtebbek a különféle „hírességek”, celebek által írt önéletrajzi munkák.

Tetszik az önéletrajzom?
Tetszik az önéletrajzom?

Napjaink egyik legelterjedtebb „műfaja” a nem irodalmi önéletrajz, másképpen CV, cévé, szíví. A rövidítés a latin curriculum vitae (’életpálya futtában’) szókapcsolatból származik. Bárki elkészítheti, csupán bizonyos feltételeknek kell – vagy inkább érdemes – megfelelnie.

Ha a legtöbb állásközvetítő portált megnézzük, számtalan önéletrajzmintát, különböző segédanyagokat, jó tanácsot találunk, milyen legyen, vagy ne legyen a kész dokumentumunk. A legfontosabb talán az, hogy tisztázzuk, egy cévé célja csupán közvetve az állás megszerzése. A legfontosabb célja ugyanis az, hogy a szóbeli elbeszélgetésre, az interjúra juttassa be a jelentkezőt. Mivel egy pályázatra rengeteg önéletrajz érkezik, egy CV-re – az önéletrajzminták.hu felmérései alapján – körülbelül 10–15 másodperc jut, ezért fontos, hogy önéletrajzunk a lehető legcélszerűbb legyen.

Önéletrajzírás a gyakorlatban

A kilencvenes években, ha valaki önéletrajzról beszélt, akkor a hagyományos, folyó szöveggel (először kézírással, majd írógéppel, illetve számítógéppel) megírt, kronologikus (időrendi), szülők adatait, családi információkat is tartalmazó dokumentumra gondolt, amelynek végén az aláírás és a dátum elengedhetetlen volt:

„Horváth Elek vagyok. 1975. november 7-én születtem Gávavencsellőn. Édesapám, Horváth József (született: Miskolc, 1949. augusztus 9.) ács, édesanyám, Horváthné Kovács Dóra (született: Nyíregyháza, 1952. január 30.) tanítónő. Általános iskolai tanulmányaimat…”

A hagyományos önéletrajzot az ezredfordulón az amerikai típusú váltotta fel. Ma ezt a fajtát Europass-nak (szlengben Eupass), vagy európai CV-nek nevezzük. Előnye, hogy vázlatos, egységes formára és fordított kronológiára épül, valamint csak a legszükségesebb adatokat tartalmazza. Azok az információk, amelyek bővebb ismereteket nyújtanak rólunk, az önéletrajzhoz csatolt motivációs levélbe kerülnek.

Egy CV-nek a következő információkat kell tartalmaznia: személyes adatok; képzettség; szakmai tapasztalat; nyelvismeret; számítógépes ismeretek; egyéni készségek, kompetenciák; egyéb ismeretek; mellékletek.

A személyes adatok között meg kell említenünk nevünket, címünket (esetleg tartózkodási helyünket), a születési dátumot és helyet, valamint elérhetőségeinket. Ez utóbbiba a mobilszám és az e-mail cím tartozik. Lehetőleg az e-mail címünk a nevünkből álljon és ne a gyerekkori háziállatunk becézéséből, esetleg kedvenc számunkkal körítve (pl. buksi13@buksi.hu).

A képzettség alpontnál fel kell tüntetni iskoláinkat fordított kronológiai sorrendben, azaz a legutóbbi iskola neve kerül legfelülre. Szükséges az évszám (mettől meddig jártunk ide), az iskola pontos neve, valamint a tagozat (ha volt ilyen) megjelölése. Ha az iskola neve nem utal rá, egyértelművé kell tenni, hogy általános vagy középiskoláról, esetleg felsőoktatási intézményről van szó. Több egyetemi végzettség esetén az általános iskola elhagyható. Ki kell azonban emelni az érettségi és a diploma megszerzésének időpontját, valamint a végzettség pontos megnevezését is.

A szakmai tapasztalatok rész eddigi munkahelyeinket tartalmazza, szintén fordított kronológiában. Fontos az intervallum (mettől meddig dolgoztunk itt), a munkahely nevének, a betöltött pozíciónak, valamint az elvégzett feladatoknak a pontos leírása.

A szakmai tapasztalatok mellett a nyelvismeret is nagy szerepet játszik. Ha van, meg kell említeni, mikor, milyen nyelviskolánál, milyen fokú nyelvvizsgát szereztünk. Ha nincs, akkor is érdemes nyelvtudásunkat valahogyan rögzíteni. Azonban vigyázni kell: különbség van a társalgási szintű és a tárgyalóképes nyelvtudás között.

A számítógépes ismeretek alpontban fel lehet tüntetni minden olyan programot, amelyhez értünk; például az internet, a szövegszerkesztő és különböző irodai programcsomagok, honlapszerkesztők.

Az egyéni készségek, kompetenciák közé olyan tulajdonságok tartoznak, amelyek jó benyomást kelthetnek rólunk. Ilyen a jó kommunikációs készség, a jó helyesírás, a jó problémamegoldó készség, a csapatmunka stb.

Az egyéb ismereteknél felsorolható minden, amivel felhívhatjuk magunkra a figyelmet a válogatás során. Sportteljesítmény, jogosítvány, egyéb – a pozícióhoz szorosan nem kötődő – végzettség, tanulmányi versenyek, diákönkormányzat stb. Nem árt, ha önéletrajzunk végén – a biztonság kedvéért – feltüntetjük a mellékelt dokumentumokat (diplomamásolatok, nyelvvizsgapapírok). A motivációs levelet itt nem kell külön megjelölni, hiszen ez kötelezően az önéletrajz része. A személyes adatok mellé, lehetőleg jobb oldalra be kell illeszteni egy kb. 2*2,5 cm-es igazolványkép-jellegű fényképet. Természetesen nem muszáj, hogy komoly legyen, a lényeg, hogy tükrözze egyéniségünket. Azonban kerülendőek a másokkal vagy háziállattal készült fényképek.

Amit még érdemes figyelembe venni

A tartalmi kritériumok mellett nagyon sok egyéb dologra is figyelnünk kell, ha önéletrajzunkkal ki akarunk tűnni. A cévé készítése során elsődlegesen arra kell összpontosítanunk, hogy a kész anyag figyelemfelkeltő, megfelelően szerkesztett és tagolt legyen. Mit jelent mindez? Legyen jól átlátható, azaz legyenek benne kiemelések, bekezdések, táblázatszerű legyen:

1. Személyes adatok:

Név: Kovács Blanka

Lakcím: 9146 Rábapordány, Virág u. 8.

Születési hely, idő: Győr, 1982. 07. 29.

E-mail: kovács.blanka@kasza.hu
Telefon: 06 30/200-3000

Mindegy, hogy kézzel vagy géppel írott önéletrajzot kérnek tőlünk, a külalakra érdemes odafigyelni. A kézzel írott CV-k ritkák. Ha ilyet kérnek tőlünk, biztosak lehetünk benne, hogy grafológus fogja kiértékelni. A géppel írott önéletrajz külalakjánál azt kell szem előtt tartani, hogy olvasható betűtípussal (Arial, Times New Roman, Verdana), megfelelő sorközzel (1,5-es) írjuk. Kerülni kell a színes betűket. A helyesírás elsődleges szempont; sem cévénknek, sem motivációs levelünknek nem szabad helyesírási hibákat tartalmaznia! A dokumentumot minden pályázat előtt testre kell szabni, és csak az adott munkakörben releváns információkkal ellátva továbbküldeni. Ügyelni kell arra, hogy munkánk se túl rövid, se túl hosszú ne legyen. Terjedelme minimum egy, maximum kettő oldal legyen. Csak tényeket tartalmazzon, lényegre törő és tömör legyen, kerülje a túlzást:

3. Szakmai tapasztalat:

2004–2006                 higiéniai szakreferens (takarító)

Ha postán küldjük, vagy személyesen adjuk le az önéletrajzot, használjunk mindig eredeti példányt. Nagyon fontos, hogy pozitív hangvételű legyen, ne tartalmazzon információkat kudarcainkról, eddigi sikertelen munkakeresésünkről stb.:

6. Egyéni készségek, kompetenciák:

2008–2010                 munkanélküli, már 94 helyről elutasított

Egyedül nem megy…

És ha a több száz internetes segédanyag nem lenne elég, önéletrajzot készíttethetünk is. Különféle csomagok közül választhat az érdeklődő, attól függően, hogy pályakezdő, több éves tapasztalattal rendelkezik, menedzser vagy felsővezető. Természetesen idegen nyelvű CV és motivációs levél is szerepel a repertoárban, a lényeg, hogy bírja a pénztárcánk!

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96n%C3%A9letrajz

http://presstige.sk/irodalom/az-oneletiras-m%C5%B1faji-problemai

http://www.idegen-szavak.hu/keres/curriculum-vitae

http://www.oneletrajzmintak.hu/formatum.htm

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X