nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
11 lenyűgöző tény a Google Mapsről

Nap mint nap használjuk a Google Maps alkalmazásait, és napról napra tapasztaljuk, hogy egyre több és egyre jobb felbontású képet találunk, mégsem tudjuk, hogyan készítik ezeket. Most bepillanthatunk a kulisszák mögé: íme 11 érdekes tény a Google Mapsről.

nyest.hu | 2013. június 28.
|  

Lassan már természetes, hogy mielőtt valóban elmennénk valahova, a Google Mapsen lecsekkoljuk a helyszínt. Ezt ma már nem csak azért tesszük, hogy tudjuk, milyen úton közelíthető meg egy adott helyszín, hanem például azért, mert a Street View képeinek köszönhetően akár virtuális sétát is tehetünk előzetesen. Ma már nemcsak az utcákat, a szabad téri nevezetességeket nézhetjük meg, de épületekbe, múzeumokba is bepillantást nyerhetünk a Street View által. De tudjuk-e egyáltalán, hogy mennyi kép van? Hogy készítik őket? Hogyan ellenőrzik a képek tartalmát? – Íme tizenegy izgalmas tény, amit mindig is tudni akart a Google Mapsről, csak nem volt kitől megkérdezni.

1. Mennyi adat gyűlt össze a Google Maps szolgáltatásban?

A műholdas, a légi és az utca szintjén készült képek összességében 20 petabyte-nyi adatot jelentenek; ez körülbelül 21 millió gigabyte-nak, azaz 20500 terabyte-nak felel meg.

2. Milyen gyakran frissülnek a képek a Google Mapsen?

Ez az adatok hozzáférhetőségétől függ. A légi és a műholdas felvételek minden második héten frissülnek – bár ebben nagy eltérések lehetnek az egyes területek között. A Street View (’utcakép’) szolgáltatás képeinek feltöltése is a lehető leggyorsabban történik, de itt a frissítés nehezen tervezhető előre, ugyanis a képek készítése sok mindentől függ, például az időjárástól, a forgalomtól stb.

3. Hogyan szűri ki a Google Maps a Street View képek közül a nem kívánt tartalmúakat?

A felhasználók alkalomadtán jelentik az ilyen kellemetlen, vagy kínos momentumokat megörökítő képeket. Egy csapat dolgozik azon, hogy a bejelentések alapján a lehető leggyorsabban leszedjék az érintett képeket, ha ez valóban szükséges. Ha bárki nem megfelelő tartalmú képet észlel, azonnal jelentheti a Google-nek a „Report a problem” (’Probléma jelentése’) gombra kattintva. A beérkezett kéréseket a Google alkalmazottai ellenőrzik, és megteszik a szükséges lépéseket.

4. Automatikusan felismerhetetlenné teszi az emberi arcokat a Google?

Igen, automatikus arcfelismerő rendszerrel dolgoznak, hogy a Street View-n ne sérüljenek személyiségi jogok. A felhasználók ezen kívül kérhetnek további „elhomályosításokat” is. Ez a probléma csak a Street View képeit érinti, a légi felvételek felbontása jóval kisebb.

5. Kinek a tulajdonát képezik a műholdak, amelyekkel a képek készülnek?

A Google Maps és a Google Earth műholdas képei nagyon sokféle külső forrásból származnak. A képek bárki számára elérhetőek, ha megvásárolja vagy őket vagy van engedélye a felhasználásukhoz.

6. Mi a helyzet a magánterületekkel?

A Google által használt műholdak tulajdonosai dönthetnek úgy, hogy egy-egy területet felismerhetetlenné tesznek a képeken, mielőtt azok a Google-höz kerülnének. Az országok kormányai is kérhetik a műholdak tulajdonosait, hogy bizonyos területeket tegyenek „láthatatlanná”. A Street View-n található képek nem privát területekről készülnek, vagy ha igen, akkor arról külön megállapodás születik a Street View Partner Program keretében, amely ezt szabályozza.

A Fehér Házban is körbenézhetünk
A Fehér Házban is körbenézhetünk
(Forrás: Google Maps)

 

7. Mely államokban jut be a Street View a múzeumokba vagy más épületekbe?

A Google nyolc ország több ezer cégtulajdonosával működik együtt, hogy a Street View- technológia épületeken belül is működjön. Az úgynevezett Business Photos szolgáltatás egyelőre az USA-ban, Nagy-Britanniában, Új-Zélandon, Franciaországban, Kanadában, Írországban és Hollandiában érhető el. A különböző cégek székhelyein kívül tehetünk virtuális sétát a Fehér Házban, a Metropolitan múzeumban és más nevezetességeket is megnézhetünk.

8. A Google Maps mostanáig tartó története során mennyi Street View-kép készült?

Tízmilliós nagyságrendű kép készült 2007 óta, és 5 millió mérföldnyi utat tettek meg a képeket készítő autók.

9. Milyen fényképezőgépeket használnak a Street View-kat készítő autókon?

A kezdetekben kevesebb lencsével készítettek kevésbé jó minőségű képeket, manapság azonban a Street View kamerarendszere 15 lencsés és 65 megapixeles felbontású képeket készít.

10. Hogyan állnak össze a képek tökéletes panorámává?

A 15 lencse képes mindenféle irányokban felvételeket készíteni, az autón elhelyezett egyéb fényképezőgépek pedig ezekkel átfedő képeket is készítenek. Aztán a képeket összeillesztik, hogy egy 360 fokos panorámaképpé váljanak.

11. Hogyan készít a Google Maps képeket olyan helyeken, ahova az autók valamilyen oknál fogva nem tudnak eljutni?

Ahova autóval nem lehet menni, oda speciális biciklivel, kiskocsival vagy motoros szánnal mennek.

Forrás

11 Fascinating Facts About Google Maps

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Törzsmókus 2013. június 29. 14:28

nem az az akadémiai irányvonal, hogy a byte-ot átírjuk bájtra?

tizensok éve még én is idegenkedtem a fonetikus átírástól, de már sikerült megszoknom.

1 dajkopali 2013. június 29. 09:13

a 11. ponthoz: nemrég újabb eszközzel bővült a repertoár :)

itcafe.hu/hir/google_trekker_street_view.html

Információ
X