nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hippiálom: Post War Orchestra

Kisfuvolát csinálni pisztolyból olyasfajta hippiálomnak tűnik, amely a trapéznadrággal együtt merült a feledés homályába: brit zenészek egy csoportja azonban most valóra váltja az ábrándot és hangszereket készít egykori háborús fegyverekből.

MTI | 2013. április 2.
|  

A Post War Orchestra (PWO) a közelmúltban indította útjára pénzgyűjtő kampányát, hogy minél több fegyvert tudjon hangszerré alakítani. A zenekar már hat fuvolát készített öreg Lee Enfield-puskákból, egy második világháborús sisak pedig lanttá változott a zenészek kezében. Az együttes most 27 ezer fontot szeretne összegyűjteni, hogy hangszerek egész garmadáját létrehozva mindenfajta zenei stílusban tudjon játszani.

A zenekart a művész Hilary Champion alapította, akiben azután fogant meg a fegyverek és a zene ötvözésének gondolata, hogy a Katrina hurrikánról látott felvételeket a televízióban. „Nagyjából 2005 tájékán azt vettem észre, hogy az újságok és a televízió is tele van háborúról szóló nyomasztó tudósításokkal, aztán megláttam egy férfit, aki a házának a darabjait gyűjtötte össze a Katrina hurrikán pusztítása után. A kezébe akadt egy seprű, amelyet megfordított, és gitárként kezdett játszani rajta. Egyszer csak elkezdett nevetni és akkor a háborús beszámolókra gondoltam és arra, hogy a zene miként képes összehozni az embereket” – emlékezett vissza Champion.

A zenekar hangszerei között sorakozik egy puskagránátvetőből készített fúvóshangszer, és egy rakétavetőből átalakított teremin (az egyik legelső elektronikus hangszer). A legkisebb kihívást az ütőhangszerek jelentették, amelyek között üres lőszeresládák és bedöglött gránátok tartói sorakoznak.

A zenekar csillaga szinte töretlenül ível felfele 2009-es megalapítása óta és ma már olyan prominens zenészek támogatását élvezi, mint Bruce Woolley, a Video Killed the Radio Star című sláger társszerzője. A tizenkétfős Post War Orchestra reményei szerint idővel más hírességek, köztük a zenekaréhoz hasonló eszméket valló Yoko Ono támogatását is sikerül megnyernie.

Amennyiben az együttesnek április 20-ig sikerül összegyűjtenie a kitűzött összeget a közösségi finanszírozásra épülő kampányával, akkor a közönség valószínűleg az angliai Glastonbury Apátsághoz meghirdetett Orchestra in the Field elnevezésű júliusi eseményen hallhatja először az új hangszereket – adta hírül a The Independent című brit lap internetes oldala.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X