nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Helyesírás-ellenőrző kézíráshoz

Szeretné, ha még bevásárlócéduláinak helyesírását is ellenőrizné valaki? Fél olyan üzenetet hagyni a szomszédnak vagy gyermekének, melyben helyesírási hiba maradt? Itt a megoldás!

nyest.hu | 2013. július 23.
|  

Már hozzászoktunk ahhoz, hogy ha számítógéppel írunk, a gép ellenőrzi a helyesírásunkat. Ezt a szolgáltatást nélkülöznünk kell, amikor kézzel (tollal, ceruzával) írunk. Legalábbis eddig nélkülöznünk kellett, most azonban egy német cég tollba építhető helyesírás-ellenőrzővel állt elő – tudósít a CNN.

A Lernstiftnek (tanulótollnak) nevezett eszközben nem csak tinta van, hanem egy apró számítógép, egy mozgásérzékelő és egy vibrátor is. A Linuxot futtató számítógép a mozgásérzékelő segítségével érzi, merre halad a toll, s ennek alapján azonosítja a leírt betűket. Ha helyesírási hibát talál, a vibrátor segítségével zizegni kezd. Ráadásul WiFi-hálózaton keresztül okostelefonhoz, számítógéphez vagy egy másik tollhoz is kapcsolhatjuk. Működtetéséhez csupán egy mini ceruzaelem (AAA) szükséges.

A különleges ceruzát feltalálója, Falk Wolsky eredetileg azért fejlesztette, mert saját gyermekének voltak problémái az írástanulásban. Később is az a cél lebegett a szeme előtt, hogy diszlexiás gyerekek írástanulását segítse. A tollnak van egy szépírás-üzemmódja is, ennek segítségével az egyes betűk rajzolását lehet gyakorolni. A német iskolákban már az idén elkezdik a tollak tesztelését.

A Lernstift
A Lernstift
(Forrás: lernstift.com)

A cég tervei szerint ceruzákat, töltőtollakat és golyóstollakat is fognak árulni: ezek ára kezdetben 120 és 150 € között lesz, de a forgalom növekedésével 50 € alá is eshet. A toll egyelőre csak az angol és a német helyesírást ismeri, de idővel a választék bővülni fog.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X