nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hello Dél-Afrika! – jöhet a foci vb

Új társalgási szótár jelent meg a foci világbajnokság alkalmából Dél-Afrika összes hivatalos nyelvével. Ebből az országnak 11 is van.

nyest.hu | 2010. április 9.
|  

Hello Dél-Afrika! – ez a címe annak az új 11 nyelvű társalgási szótárnak, amit a Dél-Afrikában megrendezett futball világbajnokság alkalmából adtak ki – számol be az ország legnagyobb városának, Johannesburgnak a honlapja. A Dél-afrikai Köztársaság ugyanis többek között azért is különleges, mert az országnak 11 hivatalos nyelve van. A teljesség kedvéért álljon itt mind a 11 nyelv neve és beszélőiknek százalékos aránya: angol (8,2%), afrikaans – ami a holland egy régies változota (13,3%), isiZulu (30,1%), siswati (3,4), isiNdebele (2%), sesotho vagy északi-szotó (10%) , xitsonga (5,6%), setswana (10,3%), sepedi (11,9%), tshivenda (2,9%) és isiXhosa (22,3%).

Az új szótár 30 téma összesen 600 kifejezését tartalmazza. Dél-Afrika néhány évvel az apartheid megszűnése után, 1996-ban tette hivatalossá az ország mind a 11 leggyakrabban beszélt nyelvét.

Ugyan a nagyobb városokban az angollal jól el lehet boldogulni, a látogatók örömet szerezhetnek a helyieknek, ha egy-két kifejezés erejéig meg tudnak szólalni a helyi nyelvek valamelyikén is. Bár az új szótár kifejezetten a futball világbajnokságra készült, kétség se férhet hozzá, hogy hosszú távon leginkább az ország lakosai fogják hasznát látni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X