nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hawaii nem csak napsütésben jeleskedik

Egy hawaii kísérleti iskolarendszer az első, amely a ovitól a PhD-ig integrálja az oktatást egy őshonos kisebbségi nyelven.

nyest.hu | 2010. október 14.
|  

Az Egyesült Államokban az őslakosok de facto másodrendű állampolgárnak számítnak, az utóbbi évek javuló tendenciáinak ellenére. Az őslakosok által valaha beszélt 300 nyelvnek több mint a fele már kihalt, és a még élők is mind veszélyeztetettnek számítanak. Ez alól talán egyedül a navahó a kivétel, ami kevesebb mint 200 ezer anyanyelvi beszélőjével így is a legnagyobb indián nyelv az USA-ban.

A őslakosok nyelvén például nincs PhD képzés sem, csak angol nyelvű nyelvészeti doktori keretében lehet ezeket a nyelveket magas szinten tanulni. A Hiloi Hawaii Egyetem az egyetlen amerikai egyetem, ahol egy őshonos nyelvből van PhD képzés. Hawaii őshonos nyelve az ausztronéz nyelvcsaládhoz tartozó hawaii nyelv. Régebben ez a volt a szigetcsoport egyetlen nyelve, ma azonban csupán 2000 anyanyelvi beszélője maradt.

A napsütéséről híres állam mindent megtesz, hogy a hawaii nyelvet megmentse a kihalástól. 1978-ban az angol mellett a hawaii nyelvet is hivatalossá tették, és az nyelvoktatási programoknak köszönhetően ma már legalább 25 ezren beszélik a dallamosságáról híres polinéz nyelvet második nyelvként.

A hawaii nyelv védelmében és terjesztésében elsődleges szerep jut a Hawaiian Mauli Ola oktatási rendszernek. Ebben a rendszerben a óvodától kezdve egészen a PhD végéig hawaii nyelven folyik az oktatás. Ezzel a hawaii lett az első ilyen kisebbségi őshonos nyelv – ezt ismerték most el, amiről az Indian Country Today írása is tudósít.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X