nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harctéri hókuszpókusz?

A Harry Potter 6. kötetéből kiderül, hogy a képzett varázslók némán, varázsszavak kimondása nélkül is tudnak átkot szórni vagy bűbájt végrehajtani. De a Harry Potter fantasyregény, és annak is realista, hiszen minderre kizárólag a regény varázsló szereplői képesek. Lehet, hogy most mindez részben valósággá válik?

nyest.hu | 2009. június 8.
|  

A Wired magazin beszámolója szerint Pentagon fejlett védelmi kutatási projektekkel foglalkozó ügynöksége, a DARPA 8 millió dollárt kapott arra, hogy kifejlessze a katonák telepatikus úton zajló kommunikációját elősegítő eszközt. A kutatásban a Kaliforniai Egyetem is részt vesz.

A projekt neve sokatmondóan Silent Talk (Néma beszéd). Alapja az, hogy a beszéd először neuronjelként, „szoftverként” jön létre az agyban, és csak ezután lesz motoros, azaz kimondott. A kutatás során ezeket a beszéd előtti neuronjeleket próbálják megfigyelni és rögzíteni, majd tipizálni.

Ehhez az orvosi vizsgálatok során régóta alkalmazott EEG-t fogják használni, amelyet egy másik projektben már bevetettek – ott egy különleges gondolatolvasó „távcsővel” azt vizsgálták, hogy az agy öntudatlan állapotban valóban hamarabb észleli-e a veszélyt, mint éberen.

A projektnek három célja van. A kutatóknak először is el kell készíteniük a kísérletben résztvevők egyedi EEG-térképét. Ezután ezeket össze kell hasonlítaniuk, és meg kell vizsgálniuk, van-e köztük hasonlóság, azaz, hogy az egyes szavakhoz idegi szinten mindenki hasonló sémákkal dolgozik-e. Végül pedig létre kell hozniuk egy összeszerelhető előprototípust, amely képes a beérkezett jelek dekódolására és kis hatótávolságon belüli továbbítására.

Az ötlet minden bizonnyal megosztja majd a közvéleményt – különösen akkor, ha a terv megvalósul. Arról pedig, hogy milyen módszert találnak ki majd arra, hogy a katonák megállják, hogy ne formálják szavakká a méregdrága eszközzel a fejükből kiszedett gondolatokat, egyelőre nem érkezett beszámoló.

Címkék: Tech, Hadászat
Információ
X