nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Harc a babonák ellen

A hiedelmeket és babonákat fel kell számolni: a születéssel, öregedéssel, betegségekkel és halállal, valamint a szerencsével és szerencsétlenséggel kapcsolatos kérdéseket tudományos alapokon kell megközelíteni.

MTI | 2013. április 24.
|  

Kínában a gazdasági növekedéssel és a modernizálódással párhuzamosan robbanásszerűen nőtt a vallásos és babonás emberek száma, akik a mind bonyolultabbá váló világban keresnek kapaszkodót – nyilatkozott a vallási ügyekért felelős hivatal vezetője. Vang Cuo-an a kínai reformokkal és társadalmi változásokkal foglalkozó állami újság, a Hszüehszi Zsipao hétvégi számában azt hangsúlyozta: a hiedelmeket és babonákat fel kell számolni. Nyilatkozata azért fontos, mert a kínai vezetők nagyon ritkán beszélnek nyilvánosan a kormányzat valláspolitikájáról.

Jelenleg mintegy százmilliót tesz ki a vallásos és különféle hiedelmeket vallók száma, felük keresztény vagy muzulmán, a másik felét buddhisták vagy taoisták alkotják – mondta Vang, elismerve ugyanakkor, hogy a valós adat ennél valószínűleg magasabb. Nem hivatalos becslések háromszoros adatot emlegetnek.

A marxizmus eszméit követő kormánypártként segítenünk kell a lakosságot a helyes világlátás kialakításában, s hogy a születéssel, öregedéssel, betegségekkel és halállal, valamint a szerencsével és szerencsétlenséggel kapcsolatos kérdéseket tudományos alapokon közelíthessék meg – fogalmazott Vang. Ez ugyanakkor hosszú folyamat, amelyhez türelem, kitartás és kemény munka szükséges. A gyors és erőszakos változtatás kikényszerítése fordított hatást eredményezhet – tette hozzá a vallási ügyekért felelős hivatal vezetője. Vang elismerően szólt a vallásosság társadalmi szerepéről, mondván, hogy segíthet a béke és harmónia fenntartásában. Hozzátette ugyanakkor, fontos, hogy az emberek ne legyenek félrevezetve.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X