nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hamarosan nemzetek új gazdasági szövetsége születik

Dél-kelet Ázsiában négy éven belül egy új nagy gazdasági közösség jön létre. A nyelvtudás döntheti el, hogy kik lehetnek a nyertesei a szabad munkaerő-áramlásnak.

nyest.hu | 2011. június 21.
|  

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations) már több mint negyven éve létezik, 2015-ben pedig új szintre lép majd a tagországok gazdasági együttműködése. Ez többek között a vámtarifák eltörlésével és a munkaerőpiac felszabadításával járna, sok tekintetben követve az Európai Unió mintáját. Vajon melyik ország lakói tudnák leginkább kihasználni a munkaerő szabad áramlását?

Az ASEAN-nak jelenleg 10 tagországa van, melyek közül hat ország gazdasága – Indonézia, Thaiföld, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Vietnam – lényegesen nagyobb, mint a maradék négy országé (Brunei, Mianmar, Kambodzsa és Laosz). Összlakosságát és területét tekintve is az ASEAN az EU-hoz hasonlítható, az ASEAN-nak nagyjából 100 millióval több a lakosa körülbelül hasonló földrajzi kiterjedésen.

Az ASEAN országai között kulturálisan azonban nagyobbak az eltérések, mint az unió országai között. A három fő helyi vallás mellett – iszlám, buddhizmus és kereszténység – a tagországok hivatalos nyelvei hat nagy nyelvcsaládba esnek. Például a régióban hivatalos nyelvek közé tartozó kínai, vietnami, thai, maláj, tamil és angol nyelvek is mind más nyelvcsaládból származnak. Ekkora nyelvi változatosság mellett elkerülhetetlennek látszik, hogy a világgazdaságban egyébként is domináns angol legyen a legfontosabb nyelv a helyi nemzetközi munkaerőpiacon – az ASEAN szervezetnek már egyébként is ez a hivatalos munkanyelve.

A thaiföldi szakemberek azon aggódnak, hogy az ország lakosai hátrányba kerülhetnek a térség más lakóival szemben hiányos nyelvtudásuk miatt. Ugyanis nemcsak az angol nyelvtudásról híres Szingapúrban és Fülöp-szigeteken jobb a munkaerő angoltudása, de Malajziában, sőt, a legújabb adatok szerint Vietnamban is. Ez utóbbiak ráadásul magasabb arányban tudnak thaiul is, mint fordítva. Az ASEAN-on belüli munkaerőmozgás feltételezhetően meg fog duplázódni az elkövetkező évtizeden belül, ami nagyon ki fogja szolgáltatni a gyengébb nyelvi felkészültséggel rendelkező országokat.

Forrás:

Bangkok Post: Thai students 'must learn languages'

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X