nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Halál az inkák előtt

Ékszerek, kerámiaedények sokaságát találták Peru északi részén, Chiclayo város közelében abban az ezerkétszáz éves sírban, amelyben az inkák előtti civilizáció, a Sicán (Lambayeque) kultúra elitjének egyik képviselője aludta örök álmát.

MTA | 2012. július 19.
|  

A sírkamra hat méter mélységben, a Chotua-Chornancap szentély alatt helyezkedik el, közel ahhoz a helyhez, ahol tavaly októberben Sicán papnő végső nyughelyét tárták fel. A sírkamrában arany fülvédőt, ezüstlapokkal kirakott koronát, valamint 120 egyéb ezüst- és bronzdíszt találtak, amelyek mind egykori birtokosuk magas rangjára utal. Feltártak továbbá 118 kerámiaedényt és tengeri kagylót is.

A felfedezés nagyon fontos, mivel tudjuk, hogy a sír a Sicán-kultúra nemesemberének földi maradványait rejti” – hangsúlyozta Carlos Wester La Torre ásatásvezető régész.

Az inkák előtti korból származó Sicán- vagy Lambayeque-kultúra a mai Peru északi partvidékén 750 és 1375 között létezett, fővárosa Batán Grande volt. Virágkorát a 900-1100-as években élte, ekkor emelték monumentális épületeiket, temetkeztek nagy sírkamrákba, széles körben használták a rézből arzénnal ötvözött bronzot, és teremtettek kereskedelmi kapcsolatokat az ecuadori partvidékkel. 1050 és 1100 között Batán Grande elpusztult, a hatalmi központ pedig Túcume lett. 1375 és 1400 között a Sicán-terület a Chimu királyság uralma alá került, majd az inkák hódították meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X