nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„a szülőföld rögösebb útján”
Ha külföldre menne a diplomás, fizessen!

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kifizettetné a külföldön munkát vállaló friss diplomások állami képzéseinek költségeit, Schmitt Pál köztársasági elnök pedig – az előrelátható nehézségek ellenére – itthoni elhelyezkedésre ösztönözte a végzett hallgatókat az orvosi egyetemen tartott beszédében – adta hírül a Népszabadság.

Edupress | 2011. szeptember 5.
|  

„Amennyiben valaki azt mondja, a diplomaszerzést követően övé a világ, s oda megy, ahová akar, ebben az esetben maga vagy családja fizesse képzésének költségeit” – nyilatkozta az oktatási államtitkár a Szegedi Tudományegyetemen tartott szombati tanévnyitó ünnepségén a szegedma.hu internetes lapnak.

Hozzátette: „Ha az állam milliókkal támogat egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom joggal várja el, hogy a fiatalok valamit visszaadjanak annak a közösségnek, amely hozzájárult a taníttatásukhoz.” Hoffmann Rózsa megjegyezte: az állam valószínűleg már a felvételi jelentkezést megelőzően szerződéseket íratna alá azokkal, akik az államilag finanszírozott helyekre pályáznak, a dokumentumokban pedig rögzítenék, a diákok „mit adnak vissza később a közösségnek”.

A jövőbeni tervekről az államtitkár azt mondta, valamelyest szűkülni fog az állami ösztöndíjjal támogatott képzési helyek száma, melyet a felsőoktatási törvény helyett az évenkénti kormányrendeletben megjelentetett keretszámok döntik el. „A legmagasabb szintű politikai egyeztetések megtörténtek, miniszterelnök úr is sok tekintetben rábólintott, jónak minősítette” – jegyezte meg. Az elfogadott koncepciót az elkövetkezendő hetekben hozzák nyilvánosságra.

„Bízom benne, hogy a várható nehézségek ellenére kitartanak majd országunk mellett, s azzal hálálják meg taníttatásukat, hogy boldogulásukat nem a könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján bár, de itthon fogják keresni” – mondta Schmitt Pál szeptember 4-ei tanévnyitó beszédében a Semmelweis Egyetemen. Azoktól pedig, akik mégis külföldre kívánnak menni, azt kérte, igyekezzenek minél hamarabb hazatérni. A kezdő hallgatókat pedig arra buzdította, hogy „őszinte gyermeki lelkesedéssel forduljanak választott hivatásuk felé, és valódi odaadással sajátítsák el azt”. Hozzáfűzte: meghatároztak maguknak egy célt, és csak rajtuk múlik, hogy szorgalmas munkával megkönnyítik vagy léhasággal megnehezítik annak elérését.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 Ed'igen 2011. szeptember 5. 20:50

Az ovisok is írjanak alá egy papírt, hogy a "dolgozó népet és a hazát szolgálom" -vagy különben anyuék visszafizetik a ovi költségeit.

3 tdk.112 2011. szeptember 5. 20:44

És vajon ez is egy visszamenőleges hatályú törvény lesz (jó fideszes módra)?

2 majtos 2011. szeptember 5. 16:28

valamit valamiért, rendben van. de mért a diploma után?

1 Nước mắm ngon quá! 2011. szeptember 5. 16:19

A dilettantizmus és a pökhendiség frigyre léptek!

Információ
X