nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magánegyetemet a Corvinusból?
Hoffmann: egyelőre csak konzultációról van szó

Egyelőre csak konzultációról van szó, nem egyeztetésről - reagált azokra a sajtóhírekre Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, miszerint 29 állami felsőoktatási intézményből a jövőben csak 16 maradna. Az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta: a Corvinus sorsáról leghamarabb egy-két hónap múlva döntenek. A tervezett változások 2012. szeptember elsejétől lépnének érvénybe - olvasható a hvg.hu-n. Manherz Károly volt oktatási államtitkár szerint a kormány belenyúl az egyetemek autonómiájába.

Edupress | 2011. május 6.
|  

Mint ismert, lapinformációk szerint a 29 állami felsőoktatási intézményből mindössze 16 maradna a kormány tervei alapján. A kormány többek között a Budapesti Corvinus Egyetem megszüntetését tervezi. Több egyetemi rektor szerint sem kerülhető meg a felsőoktatás jelentős átalakítása.

„A probléma nem újkeletű, évekkel ezelőtt több tanulmány készült arról, hogy a magyar felsőoktatás szerkezete túlméretezett, szétszórt, ésszerűsíteni kell. Jelenleg 210 képzési helyen folyik oktatás, 160 egyetemi, főiskolai karon, ezt mindenképpen racionalizálni kell” – nyilatkozta Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában. Az államtitkár szerint természetes, hogy erre mindenki érzékenyen reagál, még az az intézményvezető is, aki elvben egyetért a racionalizálással.

Hoffmann Rózsa elmondta, egyelőre csak konzultációt folytattak, nem egyeztettek a felsőoktatási intézmények jövőbeli sorsáról. Tizenkét rektort hívtak meg az egyeztetésre, akik a legjelentősebb hazai egyetemeket képviselték. A konzultációt ma négy új résztvevővel együtt folytatják. A megbeszélése ötleteket, javaslatokat gyűjtenek, hogyan lehet a folyamatot úgy végrehajtani, hogy az a lehető legkedvezőbb legyen.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Corvinus Egyetem sorsa, az oktatási államtitkár úgy felelt, javaslatról egyelőre nincs szó, válaszokat keresnek, azonban egy-két hónapon belült dönteniük kell. „Bármilyen átszervezésre kerül sor, az nem jelenti azt, hogy az intézményeknek, amelyek önállóságukban megszűnnek, be kell zárniuk. Magánintézményként tovább működhetnek” – tette hozzá Hoffmann Rózsa. A tervezett változások 2012. szeptember elsejétől lépnének érvénybe.

Manherz Károly a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában úgy nyilatkozott, a kormány a tervezett új intézkedéssel egyértelműen belenyúl az egyetemek autonómiájába. Az intézményekkel ugyanis senki nem folytatta le az egyeztetéseket.

(Forrás: hvg.hu, hirszerzo.hu, klubradio.hu)

Azóta Hoffmann mást is nyilatkozott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X