nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
HSPA+
Gyorsuló mobilnet

A T-Mobile 2013-ra országos HSPA+-lefedettséget ígér, de a főváros több pontján már idén nyáron elérhetővé válik a nagyobb sávszélességet biztosító technológia.

IT Café / Barna József | 2011. május 8.
|  

A Telenor és a Vodafone után a T-Mobile is megkezdi mobilhálózatának korszerűsítését – jelentette be ma a Magyar Telekom. A riválisokéhoz hasonlóan nagyszabású, a szolgáltató teljes országos infrastruktúráját érintő beruházás azt a célt szolgálja, hogy az a jelenlegi hálózati kapacitás többszörösét is képes legyen kiszolgálni, és készen álljon a Long Term Evolution (LTE) technológiára is. A cég nem számszerűsítette a projekt költségeit, csupán annyit közölt, hogy az új hálózati fejlesztéssel együtt az 500 milliárd forintot is meghaladja majd a Magyar Telekom 2005-óta végrehajtott hazai beruházásainak értéke.

Gyorsuló mobilnet
Forrás: Wikimedia commons

A modernizáció első lépéseként 200 új HSPA+ bázisállomást kapcsol be idén nyárig a T-Mobile, aminek köszönhetően az ügyfelek Budapest több pontján és több vidéki településen használhatják majd a legfeljebb 21 Mbps letöltési sebességet kínáló mobilinternetet. A vállalat azt ígéri: 2013-ra Magyarország közel 100 százalékát lefedik HSPA+-szal.

E technológia elméletileg letöltési irányban akár 84, feltöltési irányban pedig 22 Mbps maximális sávszélesség biztosítására is képes, de a szolgáltatók világszerte a jelenleg költséghatékonyan kiépíthető, 21 Mbps adatátviteli sebességű hálózatot preferálják. Felhasználói szemszögből hátránya, hogy használatához új eszközöket (modemet, mobiltelefont) kell vásárolni, mivel a korábbi HSPA-eszközök nem támogatják.

Amint az várható volt, a hálózat modernizációjához a berendezéseket az Ericsson szállítja. A svéd vállalat a Magyar Telekom régi mobilhálózati partnere, és a felek tavaly egymással együttműködve tesztelték a HSPA+ és LTE technológiákat hazánkban. Az Ericsson a T-Mobile meglévő 2G- és 3G-bázisállomásait az ún. multi-standard radio szabványt támogató – GSM/EDGE, WCDMA/HSPA Evolution és LTE technológiákhoz egyaránt használható – RBS 6000 berendezésekre cseréli le. Ezeknek köszönhetően a T-Mobile technikai oldalról már az idén készen állhat az LTE-szolgáltatások beindítására.

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese azt mondta: az Ericsson eszközeinek használata nemcsak költséghatékony, de közel 50 százalékos energia-megtakarítást is hoz a szolgáltató számára. A berendezésekkel a vállalat képes lesz 900 MHz-en is 3G-szolgáltatást nyújtani, amint a frekvenciát e célra felszabadítják. Ezzel kapcsolatban azonban a beruházás startja kapcsán rendezett sajtótájékoztatón ugyancsak jelen lévő Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nem szolgált új információkkal. A tárcavezető csak azt ismételte meg, amit március végén is elmondott: a jogalkotási folyamat a félév végéig lezárul, a szolgáltatók pedig a harmadik negyedévben juthatnak hozzá a felszabadított frekvenciasávokhoz.

A fejlesztés részeként a T-Mobile egy régebbi technológia, az EDGE lefedettségét is kiterjeszti az egész ország területére, azaz a jelenlegi körülbelül 91 százalékról 100 százalékra emeli – közölték.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X