nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az egyik legrégibb Tóra-tekercs

Rendkívüli felfedezést tettek a Bolognai Egyetem könyvtárában, ahol az Ótestamentum egyik ritka példányát találták meg Tóra-tekercsen.

MTI | 2013. május 30.
|  

Az 1889-es katalógus a 17. századra datálta azt a Tóra-tekercset, amelyről most kiderítették, hogy sokkal korábbi és páratlan értékű. A 36 méter hosszú, báránybőrre írt héber szöveg a Biblia első öt könyvét (Pentateuchus) tartalmazza a Teremtés (Genezis) könyvétől Mózes ötödik könyvéig (Deuteronómium).

A tekercsre Mauro Perani, a Bolognai Egyetem hebraisztika professzora talált rá a könyvtárban idén végzett nyilvántartási munkák során – számolt be a La Repubblica napilap bolognai kiadása. Perani az írásmód és a radiokarbonos (C14) vizsgálat segítségével megállapította, hogy a tekercs az 1155-1225-ös évekre datálható.

„Ennél is régebbi töredékek léteznek ugyan, de a teljes Pentateuchusnak ez a világon a legrégibb változata” – nyilatkozta Perani. Az 1889-ben még „értéktelenként” nyilvántartott tekercs a bolognai könyvtár páncéltermébe került. A könyvtár a lelet kiállítását tervezi.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X