nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gazdagréti séta a Szomszédokkal

A gazdagréti lakótelepen szervezi meg legújabb sétáját a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP): a „Szomszédok” című, 13 éven át forgatott teleregény helyszínei mellett a korszak építészetét és történetét is bemutatják a szervezők a séta résztvevőinek.

MTI | 2013. január 26.
|  

A kultikussá vált sorozat helyszíneit végigjárva nemcsak a régi ismert tereket láthatják testközelből az érdeklődők, de Merker Dávid szociológus vezetése mellett jobban megismerhetik a Kádár-korszak lakótelepeinek világát is – mondta az MTI-nek Lénárd Anna, a BUPAP vezetője.

A szervezők egyebek mellett bemutatják, mi működik ma abban a közértben, ahol egykor Lenke néni árusított, ellátogathatnak Vágási Jutka iskolájába, valamint abba a templomba is bemehetnek, amelynek építésére egykor Sümeghy Oszkár fellépésével gyűjtöttek adományokat.

Miközben a sorozatbeli Lantos utca panelházai között sétálnak a túra résztvevői, különböző szociológiai és urbanisztikai kutatásokra támaszkodva megismerhetik, hogyan éltek a lakótelepeken a 80-as években és a rendszerváltás után.

Nem gazdagréti panel
Nem gazdagréti panel
(Forrás: Molnár Cecília Sarolta)

„A BUPAP sétáin általában nem a klasszikus látnivalókat mutatjuk meg. Ez különösen igaz erre a programra, hiszen most egy lakótelepen fogunk sétálni. A túrán a sorozaton keresztül azt a lakótelepi világot tudjuk bemutatni, amely sokak számára ismerős, ám amellyel legalább ugyanannyian csak a televízió képernyőjén keresztül kerültek kapcsolatba” – mondta Merker Dávid. „A sorozat egészen új perspektívából mutatja be az akkori társadalmat és az emberek életét. Ezért gondoltunk arra, hogy izgalmas lenne összekötni a Szomszédok világát a lakótelepek világának bemutatásával” – fogalmazott a szociológus.

Az első két sétát január 26-án és február 2-án 11 órától szervezik, a programokra és a szervezet egyéb sétáira a BUPAP oldalán lehet jelentkezni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X