nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gašparovič visszadobta a nyelvtörvényt

Ivan Gašparovič államfő nem volt hajlandó aláírni a nyelvtörvényt és az iskolaügyi törvényt sem. Nem tetszik neki a kulturális minisztérium önkéntes döntési szabadsága a büntetések terén, valamint a kötelező angol nyelv – írja a bumm.sk.

bumm.sk | 2010. december 29.
|  

Az államfő kifogásolta, hogy a kulturális tárca szubjektív döntésétől függ az, hogy vajon kap-e büntetést a nyeltörvényt megsértől intézmény. Az elnök azt szeretné, ha a büntetések ebben az esetben kötelezőek lennének – adta hírül a Révkomáromban szerkesztett magyar nyelvű hírportál, a bumm.sk.

Az új nyelvtörvény értelmében megszűnnének a kötelező büntetések, a kiróható szankciók nagysága 50 és 2500 euró között változna.

Büntetéseket a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnának - azok is csak olyan esetben, ha az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek államnyelven -, magánszemélyek nem. Büntetés kiszabása nem kötelező.

A közlekedési tárca, a posta és a távközlés, valamint a nem állami tűzoltóegységek tagjai számára az államnyelv használata és tudása nem lesz alapfeltétel az alkalmazáshoz.

Azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot, a képviselői testületek ülésein használható lesz a kisebbségi nyelv is. A jövőben lehetővé válik, hogy a helyi hivatalos krónikákat kisebbségi nyelven vezessék, de le kell fordítani szlovákra is. Eddig a krónikákat kizárólag szlovák nyelven kellett vezetni.

A nemzetiségi iskolákban nem lesz kötelező az összes dokumentáció kétnyelvű vezetése. Az oktatási tárca rendeletben konkrétan meghatározza, mely dokumentumokat kell szlovákul is vezetni.

A kisebbségi kulturális rendezvények szervezőinek a jövőben a nemzetiségek nyelvén írt időszaki kiadványokban államnyelven csak az alapvető adatokat kell közölni.

Az emlékművek és emléktáblák állításánál nem lesz kötelező a felirat előzetes minisztériumi jóváhagyása. Azokon a településeken, ahol a kisebbségi nyelv hivatalosan is használható, a kisebbségi nyelvű szöveg is lehet az első helyen.

Az egészségügyi intézményekben szabadon lesz használható a kisebbségi nyelv is, ha a felek megértik egymást. A módosított jogszabályban azonban benne van, hogy a személyzet nem köteles ismerni a kisebbségi nyelvet vagy az idegen nyelvet.

Kikerült a jogszabályból az a tétel is, miszerint a regionális és a helyi közigazgatási szerveknek felügyelniük kellett a törvény betartását és az államnyelv használatát.

Az iskolatörvénnyel kapcsolatban Gašparovič kifogásolta a kötelező nyelvtanulást - a rendelkezés előírná a diákoknak a kötelező angolórákat jövő szeptembertől. Az államfő kívánatosnak tartja két idegen nyelv elsajátítását, de javasolja a kötelező angolra vonatkozó passzus kihagyását.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X