nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
várunk felszabadulásának ünnepe
Gárdonyi-emléknap

Október 17-e, "az Egri vár védőinek a török seregek felett aratott dicsőséges győzelme" napjának Gárdonyi Géza emléknappá nyilvánítását kezdeményezte a fideszes L. Simon László.

MTI | 2012. december 1.
|  

A parlamentnek benyújtott határozati javaslatában a kulturális államtitkár jelezte, 2013-ban lesz „nemzeti irodalmunk egyik legkiválóbb alkotója”, Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója, ebből az alkalomból indítványozza, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa emléknappá október 17-ét.

A határozat elfogadásával a parlament felkérné az oktatásért felelős minisztert, javasolja a köznevelési intézményeknek, hogy ezen a napon Gárdonyi Géza Egri csillagok című művével foglalkozva emlékezzenek az íróra és a magyar történelem e kiemelkedő eseményére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sigmoid 2012. december 4. 13:57

Szegény Gárdonyi, teljesen "egykönyves íróvá" redukálódott mára a népesség jelentős hányadának a szemében... Pedig ő maga tudtommal nem az Egri Csillagokat tartotta legjobb művének.

Amúgy ha már Gárdonyira emlékezünk, akkor hadd ajánljam a kedvenc könyvsorozatomat tőle, a "Göre Gábor bíró úr" sorozatot, amiket elsőként újságban, rövid humoros "levelekként" jelentetett meg az író...

A sorozat nem más, mint a magyar vidék, a vidéki parasztság kegyetlen, időnként egyenesen maró gúnnyal megírt paródiája. A szokásos gárdonyis humorral, szóval ha az Egri Csillagok humoros pillanatai bejöttek, ez olyan mintha csak azokból lenne egy antológia.

Információ
X