nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelvzseni tejesember

Egy angol tejesember Gandhi anyanyelvét, a gudzsarátit tanulta meg indiai bevándorlóktól munkája során.

nyest.hu | 2010. július 19.
|  

A tejesember még ma is egy klasszikus angliai foglalkozásnak számít, minden nap róják az utcákat, a bevándorlók lakta negyedekben is. A 69 éves John Mather 50 éve szolgálja az angliai Blackburn városka lakosait. Jó nyelvérzékének és barátságos, beszélgetős hozzáállásának köszönhető, hogy az évek alatt megtanulta a településen egyre nagyobb számban letelepedő indiaiaktól Gandhi anyanyelvét, a gudzsarátit – írja a Daily Mail egy riportja.

Ötven évvel ezelőtt még csak kevés ázsiai lakott Blackburnben, de az Indiából egyre nagyobb számban érkező bevándorlók lassan többségbe kerültek. Mather már nem emlékszik pontosan, mennyi ideig tartott elsajátítania az gudzsaráti nyelvet, de már legalább 30 éve beszéli folyékonyan, és közben már a bengálit is megtanulta.

Gudzsarát India nyugati részén fekszik, itt született Mahátma Gandhi is annak idején, és a helyi nyelv, a gudzsaráti nyelv volt az anyanyelve. A gudzsaráti egy indoiráni nyelv, legalább 45 millióan beszélik ma is, de nem indiaiak csak ritkán tanulják meg. A tejesember teljesítményéről még a nyelvészek is elismerően beszélnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X