nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ganca, loksa, harula!

Egyebek mellett gancafőzőverseny, loksakóstolás és különleges kastélyséta szerepel a szombati acsai Gancafesztivál gasztronómiai és kulturális menüjében.

MTI | 2011. augusztus 14.
|  

Zemenné Palecska Erika szervező az MTI-nek elmondta, hogy a fesztiválhoz idén a Szlovák Regionális Kulturális Nap is csatlakozik. A szervező, aki a betétprogramot koordináló acsai szlovák kulturális központ vezetője is egyben, hozzátette: a szlovák hagyományokat bemutató programra a környékbeli régiókból érkeznek a csoportok, az elsősorban fiatalokból álló együttesek saját népviseletükben jelennek meg. A kulturális bemutatkozást össztánc zárja, amikor valamennyi résztvevő közös csárdással köszön el.

A Pest megyei falu fesztiváljának középpontjában ebben az évben is a vidék jellegzetes szlovák ételei állnak, így a ganca, a loksa vagy a harula. „Mindhárom krumpliból készül, hiszen itt elsősorban a krumpli és a kukorica termett meg, ezekből azonban különböző ételvariációkat készítettek az itt élő földműves családok” – fogalmazott a szervező.

„Akik részt vesznek a gasztronómiai versenyben, azoknak előbb el kell készíteniük a krumpliból, vízből, lisztből álló harulát, majd ezt kanállal kiszaggatva tepsiben vagy zsírban meg kell sütniük” – magyarázta Zemenné Palecska Erika. Az ízesítésnek számos módja van, megszórhatják hagymával, túróval, tejföllel, töpörtyűvel vagy sült szalonnával. „Az itt élők másik kedvence a loksa, amely hasonló alapanyagokból készül, de ez édesség: a palacsintaformába szilvalekvárt töltenek és mákkal meghintik” – fűzte hozzá.

Az ötödik éve megrendezendő fesztivál különlegessége, hogy erre a napra kitárulnak az évközben zárva lévő Prónay-kastély kapui és a település birtokba veheti az egykor szebb napokat látott barokk kastélyt és a hozzátartozó parkot. A programok is ehhez igazodnak: helytörténeti és más kiállítások kapnak helyet ilyenkor a termekben, a látogatók végigjárhatják az épületet és a kert is fontos funkciót kap az esti bál színhelyeként.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X