nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Digitális csiki-csuki
Franciák a Google ellen?

A Google tovább folytatja digitalizálási harcát – fő ellenfelei, úgy tűnik, továbbra is a franciák. A kereső épp csatát vesztett, de nem adja fel.

nyest.hu | 2009. december 22.
|  

„A Google sem tehet meg mindent, amit csak akar” – nyilatkozta Serge Eyrolles, a francia kiadók szövetségének, a Syndicat National de l'Edition szervezetnek az elnöke. Az epés megjegyzés előzménye, hogy a francia bíróság elmarasztalta a keresőt, amiért engedély nélkül digitalizálta egy francia kiadó könyveit.

Digitalizálják vagy sem?
Digitalizálják vagy sem?
(Forrás: sxc.hu / Gabriel Doyle)

Nem ez az első – és tegyük hozzá, valószínűleg nem is az utolsó – eset, hogy a Google konfliktusba keveredik az anyagok digitalizálása miatt. Úgy tűnik, a keresőóriás nem nyugszik bele, hogy hivatalos engedélyre van szüksége ahhoz, hogy számos kiadó jogtulajdonába tartozó könyvet digitálissá és kereshetővé tegyen. A BBC News szerint a Google úgy tervezi, több millió könyv kerül majd fel a világhálóra és egyúttal a kereshető tételek közé. Így tulajdonképpen egy digitális könyvtár kialakítása a végcél – csakhogy a munka bizony időről időre akadályokba ütközik a szerzői jogok miatt.

A kiadók (például a mostani ügyben érintett La Martiniere is) úgy vélik, hogy a digitalizálás nem más, mint másolás – ezért pedig normális körülmények között fizetni kell. A Google persze nem ért ezzel egyet. Ahogy egy szóvivője fogalmazott, így a francia olvasók és netezők kerülnek hátrányba, hiszen nem férhetnek majd hozzá egy jelentős méretű tudásbázishoz.

Kérdés, a büntetések megállíthatják-e a folyamatot. A most kiszabott kártérítési összeg – 300 000 euró, plusz a nyilvánossá tett anyagok visszavonásáig további napi 10 000 euró – elég lesz vajon, hogy elvegye a Google kedvét a világméretű projekttől?

Információ
X