nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Huszárvágás: a Google kihagyja Európát a digitáliskönyv-listából

Áldás vagy átok? Kimaradnak az Európában kiadott digitális könyvek a Google Book Search-ből, számol be az EurActiv.com portál.

nyest.hu | 2009. november 16.
|  

A kecske vagy a káposzta? Mi a jobb vajon az európai könyvpiacnak és a digitális könyveknek: ha bekerülnek vagy ha kimaradnak a Google adatbázisából? A kérdés banálisnak hangzik, hiszen aligha lendíti fel Európa országainak könyvkereskedelmét, ha termékeiket nem listázza ki a Google keresője. Mégis számos ország tiltakozott az ellen, hogy a könyvek ilyen módon elérhetők legyenek.

Még idén májusban beszámolt az EurActiv.com portál arról, hogy az Európai Unió országai fenntartással kezelik a Google Book Search névre hallgató szolgáltatást. Ez a lehetőség annyit takar, hogy kulcsszavas keresés után az olvasók belenézhetnek vagy akár el is olvashatnak teljes könyveket az internetes adatbázisból.

Az európai kiadók azzal magyarázzák a tiltakozásukat, hogy a Google Books rontja a piacukat. Német és francia részről pedig még az is felmerült, hogy egyáltalán összeegyeztethető-e az európai jog szerzői jogot érintő részeivel. Ráadásul 2008. óta az EU rendelkezik már egy saját digitáliskönyv-adatbázissal, az Europeanával.

Ez azonban még csak az egyik akadály, hiszen az óriás kereső projektje nem csupán könyvtári katalógusként működne. A Google apró versenytársainak szintén nem nagyon tetszett az ötlet, hiszen a még csak kialakulóban lévő digitáliskönyv-piacon azonnal monopóliumra tenne szert a Google ezzel a húzással.

Csakhogy, úgy tűnik, a kereső túljárt ellenfelei eszén: egész egyszerűen megkerülte őket. A múlt héten ugyanis megegyezés született a Google és a könyvipar számos jelentős képviselője között: a digitális könyvkereső csakis olyan megjelent művekkel dolgozik majd, amelyeket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, illetve Ausztrália vagy Kanada területén adtak ki. „Ez annyit jelent, hogy a külföldi könyvek 95%-a kimarad a könyvkeresőből” – nyilatkozta Richard Sarnoff, az Amerikai Kiadók Egyesületének elnöke.

Az európai könyvkiadás így kétségkívül megúszta a szerzői jogok megsértését ezen a téren. Kérdés, hogy megéri-e nekik.

Információ
X