nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kínaiak a Google Book eljárása ellen

Kínai szerzői jogvédők panaszt tesznek, amiért a cég felhatalmazás és fizetség nélkül teszi a világhálón hozzáférhetővé kínai írók munkáit.

MTI | 2009. október 21.
|  

„A kínai szerzőkkel szemben elkövetett vétséget nagyon súlyosnak tartjuk, amikor műveiket engedély nélkül bemásolják a Google Books digitális könyvtárba” – véli a Csang Hung-po (Zhang Hongbo) a írásművekkel foglalkozó kínai szerzői jogvédő társaság (CWWCS) főigazgató-helyettese. Hozzátette: „Az illetékes kínai kormányhivatalok az amerikai kormányszervekhez fognak fordulni, hogy segítsék az ügy megfelelő kezelését, mivel az internet világának meghatározó szereplője önkényesen lépett fel a kérdésben”.

A CWWCS durva becslése szerint 570 szerző közel 18 ezer könyvét digitalizálta a Google és helyezte el könyvtárában, amely kizárólag az Egyesült Államok határain belül élő böngészők számára érhető el. „Mindez a kínai írók tájékoztatása nélkül történt, és anélkül hogy fizettek volna érte. Eddig még egyetlen szerzőt sem találtunk, aki felhatalmazta volna a Google-t művének beszkennelésére” – nyilatkozta Csang.
A Google még nem válaszolt a kínai bírálatra, szóvivőjét a China Daily angol nyelvű napilap hétfőn nem érte el.

Emlékeztetőül: a Google 2004 óta könyvek millióit digitalizálta és tette az interneten hozzáférhetővé. Tavaly ősszel a cég két évig tartó tárgyalásokat követően 125 millió dolláros szerződést kötött az írókat képviselő különböző amerikai csoportokkal műveik internetes felhasználásáról. A megállapodást azonban sokan bírálták, például azért, mert kizárólagos jogot biztosított a Google-nak olyan művek digitalizálására is, melyek szerző jogainak tulajdonosai nem egyértelműen megállapíthatók, és szerzői jogvédelem alatt állnak.

A kereső céget a bíróságon megtámadta két szerzői jogvédő szervezet, és az amerikai igazságügyi minisztérium versenyellenes magatartás miatt vizsgálja a cég tevékenységét.

A Google nyilvánosságot kapott ajánlata szerint, a velük együttműködő szerző könyvenként 60 dollárt kapna ellentételezésként és 63 százalékot az online olvasásból befolyó bevételből. A könyvek csak fizetős szolgáltatás keretében volnának elérhetők.

Az eddig megszólaltatott kínai írók nem tartják kielégítőnek az egyoldalú ajánlatot, van aki meglepett, van aki dühös, és egyikük sem tartja elfogadhatónak a Google ajánlotta megoldást.

Információ
X