nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Opera böngészővel a kazah cenzúra ellen

Nem csoda, hogy az Opera vált a legnépszerűbb böngészővé Kazahsztánban: azzal ugyanis meg lehet kerülni az internetes cenzúrát.

MTI | 2010. április 15.
|  

Az internetes cenzúrát megkerülő Opera vált a legnépszerűbb böngészővé Kazahsztánban, miután a közép-ázsiai országban tiltott politikai oldalak a korlátozott internetelérési sebességre optimalizált szoftverrel megtekinthetők.

Az ország 3,2 millió internethasználójának közel 32 százaléka a Microsoft, az Apple és a Google böngészőjét meghaladva az Opera 10-es változatát alkalmazza - derül ki a StatCounter webstatisztikai oldal márciusi adataiból.

A mobileszközökre optimalizált Opera Mini böngésző és az asztali gépekre szánt változat népszerűsége abban rejlik, hogy a silány internetelérési sebesség okozta lassabb honlapletöltés gyorsítására kitalált turbo funkcióval a beírt címek nem az adott szolgáltatótól töltődnek le, hanem a norvég szoftvercég szerverein keresztül „lebutítva” optimalizált méretben jelennek meg. Ez a módszer pedig már elegendő ahhoz, hogy hatástalanítsa a netes cenzúrát.

Kazahsztánban tavaly vezették be azt a jogszabályt, amelynek értelmében a helyi bíróságok korlátozhatják azokat az oldalakat, amelyek „illegális” tartalmakat közvetítenek. Ettől kezdve a norvég böngésző népszerűsége 60 százalékot emelkedett.
Az Opera készítői – a rivális böngészőkhöz képest hatszor gyorsabb honlapletöltési sebességen és a 90 százalékkal csökkenthető adatforgalmon túlmenően – sosem reklámozták a szoftver „anticenzúra” funkcióját.

A kifinomult tartalomszűréséről híres Kínában tiltott oldalak, többek között a dalai láma hivatalos honlapja még az Opera böngésző letöltésgyorsítójával sem érhető el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X