nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Folytatódik a Wikileaks kiberháború

A Mastercard és a Visa kártyatársaságok megtagadták az átutalásokat a Wikileaks számára, ezért felkerültek az Anonymous listájára.

IT café, Dajkó Pál | 2010. december 9.
|  

A 4chan oldalához köthető, az önkéntes résztvevők által Anonymousnak nevezett, igen laza keretekkel rendelkező, folyamatosan újjászerveződő „csoport” már a hónap elején bejelentette, hogy az Operation Payback elnevezésű akció keretében új célpontokat találtak: a legutóbb bizalmas amerikai nagykövetségi dokumentumokat kiszivárogtató Wikileakset cserbenhagyó szervezetekkel, cégekkel szemben lépnek fel, ezek weboldalainak túlterheléses támadására hívják fel támogatóikat. Először a Wikileaks számláját lezáró PayPal, majd a szervezet svájci bankszámláját befagyasztó bank, a PostFinance esett áldozatul a DDoS-támadásoknak, de Julian Assange keddi angliai letartóztatása, illetve újabb cégek elfordulása a Wikileakstől felpörgette az eseményeket, szélesítette a frontvonalat. Szerdán néhány óráig a MasterCard, majd később a Visa oldala vált elérhetetlenné (a visa.com e hír írásának időpontjában még mindig az).

A két kártyatársaság azzal dühítette fel Anonymoust, hogy kedden ők is megtagadták a Wikileaksnek szánt adományok továbbítását. E támadások a „legkevésbé kártékony” kiberháborús megoldásnak számítanak, ugyanis csakis a weboldalakat érintik, maguk az elektronikus pénzügyi szolgáltatások természetesen problémamentesen működtek (bár bizonyos online szolgáltatásoknál tapasztaltak kiesést, lassulást), emellett a cél „csak” a túlterhelés, nem alkalmaznak olyan eszközöket, melyekkel esetleg betörhetnének a rendszerekbe, így az ügyfelek adatai sincsenek veszélyben.

A támadás tényét mindkét cég elismerte.

A politikai nyilatkozatai miatt a közösség által ellenségesnek ítélt Sarah Palin, volt amerikai elnökjelölt, valamint az Assange ügyében nyomozó svéd hatóság, illetve a Wikileaks vezetőjét nemi erőszakkal vádoló két nő ügyvédjének oldalát is hasonló atrocitás érte.

Néhány napja még úgy tűnt, a Twitter és a Facebook nem tartoznak azok közé, akik engednek a politikai nyomásnak, így információs csatornaként működhetnek, de csütörtökre a Facebook kihátrált, és a felhasználási feltételek megsértése (törvénytelen tevékenységre való felhívás) miatt letiltották az oldalról a csoport profilját – ugyanakkor a Wikileaks oldalát meghagyták. A szerdai támadások után a Twitter is úgy döntött, hogy törlik az Operation Payback profilját, de ők nem kívánták kommentálni a lépést.

Az Anonymous eddig két, nagy port felvert esetben alkalmazta a DDoS-t szankcióként: korábban a szcientológiai egyház, majd a kiadói ipar és azok támogatói ellen fordították ezt a kiberfegyvert, mely egyébként úgy működik, hogy az akcióban részt venni kívánók letöltenek egy programot, melynek segítségével azután szervezett oldallekérések ezrei indíthatóak el, és ezzel terhelik túl a kiválasztott szervereket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X