nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ellen-Wikileakset indítanak Julian Assange volt munkatársai

A korábban kivált tagok úgy ítélték meg, hogy Assange basáskodó vezetési stílusa nem szolgálja az eredeti célokat.

IT café, Dajkó Pál | 2010. december 11.
|  

A Wikileaks korábbi munkatársainak egy csoportja úgy döntött, hogy a jövő héten egy új weboldalt indítnak el Openleaks néven, s e tettükkel Julian Assange, a Wikileaks jelenleg letartóztatásban lévő vezetőjének tevékenysége ellen is tiltakozni akarnak – tudósított az új projektről a Dagens Nyheter svéd napilap internetes változata tegnap. (Érdekesség, de a közelmúlt eseményeinek fényében nem meglepő, hogy a lap e cikkét kivételesen a svéd eredeti mellett angolul is közzétette.)

A lapnak névtelenül nyilatkozó egyik résztvevő elmondta, hogy hosszú távú célként egy erős, átlátható, mind politikai, mind technológiai értelemben vett platformot kívánnak létrehozni a közérdekű bejelentéseket tevők (whistleblower) számára, ugyanakkor tevékenységükkel bátorítani, segíteni szeretnék a hasonló projektek elindítását.

A nyilatkozó arra is kitért, hogy rövid távú céljaik között az egyik legfontosabb, hogy megteremtsék a teljes értékű technológiai hátteret, valamint egy olyan demokratikusan működő szervezetet alakítsanak ki, mely sem egyéneket, sem csoportokat nem korlátoz. E megjegyzés már utal arra, hogy Julian Assange módszerei sokak nemtetszését kiváltották.

A tervek szerint az Openleaks nem maga publikálná a fontos, közérdeklődésre számító dokumentumokat, hanem csak lehetőséget biztosítanának, hogy azokat feldolgozva közölhessék a velük együttműködő csoportok (a média, nonprofit szervezetek, szakszervezetek stb.). Azért választanák ezt a módszert, hogy a közzététel miatt ne kerülhessenek olyan politikai nyomás alá, mint a Wikileaks.

Egyes értesülések szerint az új weboldal egyik kezdeményezője az a Daniel Domscheit-Berg, aki azért lépett ki a Wikileaks csapatából, mert Assange nevekkel, szerkesztetlenül tette közzé annak idején az iraki háborús dokumentumokat. Akkoriban Domscheit-Berg ezt írta Assange-nak: „Te nem vagy senkinek sem a királya vagy az istene, és most nem viselkedsz vezetőhöz méltóan. Egy vezető kommunikál és ápolja a belé vetett bizalmat. Te épp az ellenkezőjét teszed. Úgy viselkedsz, mint valami uralkodó vagy rabszolga-kereskedő”. Amikor pedig egy másik munkatárs is nehezményezte Assange eljárását, ő így válaszolt neki: „Én vagyok ennek a szervezetnek a szíve és a lelke, én vagyok az alapítója, a szellemi vezetője, a szóvivője, a kitalálója, a szervezője, a bankára, és minden egyéb. Ha gondod van velem, húzd el a beled.” A levél címzettje azonnal engedelmeskedett a felszólításnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X