nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
új név a pápák között
Ferenc pápa

Az új, 266. pápa sok szempontból is első: az első amerikai, az első jezsuita és az első Ferenc. 1100 éve nem fordult elő, hogy egy pápa nem egy elődje nevét használná pápaként. Azt találgatjuk, miért tett így Ferenc pápa.

Szigetvári Péter | 2013. március 18.
|  

A bíborosok a konklávé második napján, 2013. március 13-án megválasztották az új pápát, Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét, aki Ferenc néven lépett a trónra.

Sok szempontból első

Sok hagyomány szakadt ezzel meg. Az utóbbi 1272 évben mindig európai származású volt a római katolikus egyház vezetője. 741-ben halt meg az utolsó nem európai, a szír származású III. Gergely. A 7. és 8. században egyébként sok pápa volt szír – azaz ázsiai – származású. Az első századokban több afrikai pápa is volt, az utolsó az 5. században élt I. Gelasius. Az azonban nem világos, hogy az ő bőrszínük milyen volt. Ezért azt sem tudnánk eldönteni, hogy a mostani pápaválasztáson esélyesként számon tartott Peter Turkson, a ghánai Cape Coast volt érseke lett-e volna az első fekete bőrű pápa. A ókorban ismert három kontinensen, Ázsián, Európán és Afrikán kívülről azonban még nem került ki pápa, Ferenc az első amerikai. Azonban Ferenc pápa gyökerei is Európából származnak: az apja még Piemontban, Olaszországban született és anyai nagyszülei is onnan származtak.

Ferenc pápa az első a jezsuita rend tagjai közül, akit pápává választottak. A pápák közül 17 volt bencés szerzetes, 6 ágostonos, 4-4 dominikánus és ferences és 2 ciszterci. Az új pápa révén a jezsuiták is felkerültek a pápát adó szerzetesrendek listájára. A piarista pápára még várunk.

A 20. század végének két János Pál pápája két elődjük, XXIII. János és VI. Pál nevét együtt viselte, ezért a János Pál nem számítható „új” pápanévnek.

Ferenc pápa névválasztásával az az 1099 éves hagyomány is megszakadt, hogy a pápa valamelyik elődjének a nevét viseli. Mint már említettük, a 10. század elején pápáskodó Lando volt mostanáig az utolsó, aki új nevet adott a pápanevek listájához, azóta a lista nem bővült. Bergoglio érsek nem a utóbbi századok 8–10 népszerű pápaneve közül válaszott egyet, hanem úttörő módon az eddig még nem használt Ferenc nevet vette fel. Adódik a kérdés: miért?

Pápanév-felhő
Pápanév-felhő
(Forrás: SzP, Tagul)

 

Ferencek: Xavéri, Szalézi, Assisi

Természetesen azonnal megindult a találgatás. Több Ferenc is szóbajöhet: a leghíresebb jezsuita – vagyis a pápa rendtársa –, Xavéri Szent Ferenc (1506–1552), aki a távol-keleti missziós útjáról vált híressé, vagy a jezsuitákkal szoros kapcsolatokat ápoló Szalézi Szent Ferenc (1567–1622), aki híres prédikátor és több lelkiségi könyv szerzője volt.

A Vatikán azonban hamarosan tisztázta, a nevét a legismertebb Ferenc, Assisi Szent Ferenc (1182–1226) tiszteletére választotta az új pápa. Azt is hozzátették, hogy a neve nem „első”, hanem csak önmagában Ferenc pápa. Az utóbbi 1100 évben rajta kívül egyetlen „első” pápa volt, I. János Pál. Ő viszont kifejezetten hangsúlyozta, hogy a sorszám is része a nevének. Csak 33 napig pápáskodott, és annak is már majdnem 35 éve, ezért bennünk, kívülállókban nem tudatosodhatott, hogy egy új pápanév elé a szokás szerint csak akkor kerül a sorszám, ha más pápa is választja később azt a nevet. Ez I. János Pál esetében ráadásul rögtön meg is történt: az őt követő lengyel Karol Wojtyła ugyanezt a dupla nevet vette fel.

Assisi Szent Ferenc

A Francesco jelentése egyszerűen ’francia’: Assisi Szent Ferenc előtt a nevet nem használták. Assisi Szent Ferenc édesanyja is francia volt.

Assisi Szent Ferenc sem Ferencként született, az eredeti neve János volt, de a franciákért rajongó apja Francescónak becézte. Gazdag kereskedőcsaládba született. Katonáskodott, fogságban volt egy évig, súlyosan beteg lett. Assisibe visszatérve megváltozott az élete, kiábrándult a gazdag, kényelmes életéből, és a szegénységet választotta „menyasszonyának”. Látomásai hatására romtemplomok felújításába kezdett Assisi környékén. Koldusokhoz csatlakozott, bűnbánatra szólított fel. Több assisi ismerőse csatlakozott hozzá, együtt vándoroltak a környéken, koldulva, az emberek jóindulatára hagyatkozva.

Amikor már tizenketten voltak, a pápától, III. Incétől, kérték az engedélyt, hogy új szerzetesrendet alapíthassanak. Végül nagy nehezen ezt megkapták, szerényen kisebb testvéreknek nevezték magukat. Egy ferences szerzetes neve mögött ma is az OFM rövidítés áll: ordo fratrum minorum ’kisebb testvérek rendje’. Ferenc örömmel figyelte a természet apró teremtményeit és hatalmas jelenségeit, gyakori ábrázolása a madarakat etető, madarakkal beszélő Ferenc.

Miért Ferenc?

A névválasztással Ferenc pápa a szegények iránti figyelmét akarja kimutatni. A beszámolók szerint nem csak szóban elkötelezett, a saját életében is lemond a sok más egyházi vezető esetében furcsának tűnő luxusról, Buenos Airesben nem a püspöki palotában, hanem egy kis lakásban élt, a tömegközlekedést használta stb. A drukkerek mellett természetesen már ellendrukkerek is megszólaltak, ők a kegyetlen argentín diktatúrában betöltött állítólagos szerepéről szólnak. Az igazságot innen nem tudjuk kideríteni, de remélhetőleg egyre többet fogunk megtudni az új pápa életéről.

Ferenc pápa
Forrás: episcopaldigitalnetwork.com

Sokak reménye szerint az is gyökeres változást sejtet, hogy már a pápa neve is teljesen új, a névválasztással is elszakadt a sok-sok évszázados hagyománytól. Hogy ez tényleg szerepet játszott-e, hogy tényleg sikerül-e változásokat hoznia a katolikus egyházba, és hogy ez jó lesz-e a katolikusoknak és a nem katolikusoknak, azt később fogjuk csak megtudni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 szigetva 2013. március 18. 16:52

@Roland2: hu.wikipedia.org/wiki/I._Gelasius_p%C3%A1pa#.C3.89lete Nekem fogalmam sincs, de ennek a jelentősége is nagyon kicsi.

7 Roland2 2013. március 18. 16:06

"Az azonban nem világos, hogy az ő bőrszínük milyen volt." Aligha lehettek négerek, mivel Észak-Afrikából származtak, aminek lakói az ókorban berberek,punok,egyiptomiak,görögök,rómaiak,ill. más közel-keletiek ( pl. zsidók ) voltak. Nekik viszont barna vagy világosabb bőrük van. Persze 100%-ban semmit nem lehet kizárni, de csekély az esélye ,h. fekete bőrűek voltak.

www.mult-kor.hu/20130312_volte_valaha_szinesboru_papa

6 Sultanus Constantinus 2013. március 18. 12:29

@Fejes László (nyest.hu): Eszem ágában sincs ilyesmit feltételezni, talán félreérthetően fogalmaztam: nem biztos, hogy minden olvasó tudja. Abból kiindulva legalábbis, hogy a magyar médiában sokszor hogy ejtik az idegen neveket.

5 gorilla 2013. március 18. 12:26

Vicces lett ez a pápanév-felhő :D

Gondolom direkt

4 Fejes László (nyest.hu) 2013. március 18. 12:04

@Extraterrestre: Nem szép dolog azt gondolni, hogy te okosabb vagy más olvasóknál.

3 Sultanus Constantinus 2013. március 18. 11:20

@Fejes László (nyest.hu): Én tudom, csak nem biztos, hogy az olvasók is tudják. De meg vagy dicsérve, amiért ilyen szépen részletezted. :D

2 Fejes László (nyest.hu) 2013. március 18. 11:08

@Extraterrestre: Ha nem tudod, akkor eláruljuk: [ˈxorxe ˈmaɾjo βerˈɣoɣljo] , azaz kb. [chorche marjo vergoglio], bár a [ch] helyett a [h] sem hibáztatható, a [marjo] helyett a [mario] természetesebb magyarul, a [ɣ]-t úgysem lehet természetesen visszaadni, arról nem is szólva, hogy a vezetéknevet akár olaszosan is ejthetjük: [bergollyo], ill. persze természetes magyar beszédben [bergojjo].

Gondolom, korábban mindig zavart, hogy [vojtiwa] helyett mindenki [vojtila]-t mondott...

1 Sultanus Constantinus 2013. március 18. 09:46

Én azért megemlítettem volna, hogy a nevét hogy kell helyesen ejteni, mert nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű.

Információ
X