nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felújítják Sir Walter Scott házát

Skóciában komoly összeget osztanak szét az ország jelentős műemlékeinek felújítására. Az Ivanhoe írójának palotája is sorra kerül.

nyest.hu | 2009. augusztus 6.
|  

A skót határvidéken, Melrose városa mellett található Abbotsford House, a skótok nemzeti költőjének, Sir Walter Scottnak (1771–1832) a rezidenciája. Az épület 1811-ben került az akkor dúsgazdag író birtokába, aki 13 évig, 1824-ig bővítette és csinosítgatta, mire valóságos palotává nőtte ki magát.

Abbotsford House valóban fényűző lakhely volt: könyvtára mintegy 9 ezer kötet könyvet számlált, a falakon értékes festmények és fegyverek függtek, a ház zsúfolásig volt lovagi páncélokkal, relikviákkal és Skóciára jellemző tárgyi ritkaságokkal, a régi, értékes bútorokat az író a legfinomabb ízléssel választotta ki. A kúriához mintegy ezer hold (4 km2) földbirtok tartozott. A becslések szerint az író mai áron mintegy 25 ezer fontot (kb. 7,8 millió forintot) áldozott a házra és a birtokra.

A házat már Scott halála után egy évvel, 1833-ban megnyitották a látogatók előtt, de az épületet mindig is a leszármazottai lakták egészen 2004-ig, amikor az utolsó örököse is elhunyt. Noha a rezidenciát rengetegen látogatták, sosem volt igazán jövedelmező – a villanyt például csak 1962-ben vezették be.

Abbotsford az 1990-es években tett szert igazán nagy hírnévre, ekkor vált Skócia egyik legforgalmasabb turistalátványosságává. Az örökösök halála után állami tulajdonba került, jelenleg az Abbotsford Trust alapítvány gondozza. A felújításra kapott félmillió fontnyi (158 millió forintnyi) összeg a Historic Scotland ügynökségtől származik.

Mike Russel kultuszminiszter boldogan nyilatkozott a műemlék felújításáról: „a hosszú távú, az Abbotsford Trust által végrehajtott felújítási program révén újabb és újabb nemzedékek látogathatják meg és gyönyörködhetnek benne, és érthetik meg, miért is számít olyan fontos nemzeti örökségnek”.

Információ
X