nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felbontották az időkapszulát!

A múzeum legrégebbi dolgozói sem emlékeznek arra, hogy valaha is bontottak volna fel hasonló, épület- vagy szoboralapból előkerült urnát.

MTI | 2014. június 28.
|  

Újságírók előtt bontották fel szerdán Nagykanizsán azt a fémhengert, amely Kisfaludi Strobl Zsigmond 1934-es, első világháborús emlékművének felújítása során került elő hétfőn. A város önkormányzata pályázati pénzből újíttatja fel a Deák téren álló, a 48-as gyalogezrednek emléket állító szobrot, amelyet hétfőn emeltek le az alapjáról. A gránátot hajító katonát és az egykor az ezredben harcolt Petőfi Sándort is ábrázoló kompozíciót 1934-ben helyezték el, és az akkori híradások szerint alkotója, Kisfaludi Strobl Zsigmond is jelen volt a jeles eseményen.

A posztamens hétfői szétbontása során került elő az az alumíniumhenger, amelyet 1934. augusztusában, a szeptember 2-ai szoboravatás előtt tíz nappal helyeztek el. A Thúry György Múzeumban nem maradt semmilyen dokumentum, csak korabeli újságcikkek révén ismerhetjük a szobor állításának körülményeit, ezért a muzeológusok is kíváncsian várták, hogy a Cseresnyés Péter polgármester és Száraz Csilla múzeumigazgató közreműködésével felbontott urna mit rejthet.

Bontják az időkapszulát
Bontják az időkapszulát
(Forrás: MTI / Varga György)

Az ónnal leforrasztott henger bontáskor először egy viaszosvászonba csomagolt, zsinórral lekötött, viaszpecsétekkel ellátott csomag került elő. Az átnedvesedett vászon szétbontása után nyolc darab korabeli pengő érme hullott ki egy szétázott papír borítékból, egy másikból pedig a 48-as gyalogezred apró kitűzője.

Egy áttetsző, henger alakú, vélhetően műanyagból készült kisebb henger rejtette a kor dokumentumait. Sikerült kiemelni a nyolcvan évvel ezelőtti szoboravatás átvizesedett meghívóját, az ünnepi műsorfüzetet és az utolsó ezredparancs nyomatát, de a nedvesség miatt az alapító okiratot egyelőre nem lehetett megmozdítani.

Kunics Zsuzsa muzeológus az MTI kérdésére elmondta: a múzeum legrégebbi dolgozói sem emlékeznek arra, hogy valaha is bontottak volna fel hasonló, épület- vagy szoboralapból előkerült urnát. Ilyesfajta lelet tehát évtizedek óta nem került még múzeumba Nagykanizsán.

Cseresnyés Péter polgármester az esemény kapcsán arról beszélt, hogy várhatóan pénteken egy új hengert helyeznek el a szobor talapzatában. Ebbe visszakerülnek a most felbontott urnában lévő dokumentumok másolatai, illetve az az üzenet is, hogy mikor és miért nyitották ki az 1934-es alkotás eredeti urnáját. Az alap felújítása után pedig várhatóan július végén állítják fel újra Kisfaludi Strobl Zsigmond nagyméretű alkotását a Deák téren.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Vicu 2014. június 28. 13:29

"1934. augusztusában" elgépelt, vagy hibás szöveg lett másolva

Információ
X