nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
 • mederi: @mederi: Összegezve: A rövid "a" és az "u" hang talán még félig az állat világhoz tartozik...
  2023. 01. 29, 10:59  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: "..Janhunen elméletének kivonatát veszed kölcsön.." Valóban, mivel az elméle...
  2023. 01. 29, 10:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fél évszázada fogant a magyar rockzene?

„Ötven évvel ezelőtt elindultak azok az események, aminek a végén megszületett a magyar nyelvű rockzene” - mondta Bródy János.

MTI | 2014. november 23.
|  

„Nem búcsúkoncertre készülünk, arra már esély sincs, mert csak hárman maradtunk a zenekarból” – mondta Szörényi Levente csütörtökön Debrecenben az Illés 50 – Beatünnep debreceni koncertjének beharangozó sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „addig zenélünk, amíg van esély rá, hogy kielégítsük a közönség kíváncsiságát”. Az önmagát harci lóhoz hasonlító Szörényi Levente megjegyezte: ha felhangzik a trombitaszó, megy az ember a színpadra, és „odarakja magát”.

Generációs találkozó lesz, a nagy generációé – toldotta meg Szörényi szavait Bródy János, aki – mint kifejtette – büszke rá, hogy ötven évvel ezelőtt az Illés zenekar tájékán valami elkezdődött. „Ötven évvel ezelőtt elindultak azok az események, aminek a végén megszületett a magyar nyelvű rockzene” – mondta Bródy János felidézve az 1960-as évek egyetemi klubjaiban játszó együtteseket, s ő magának, majd a Szörényi testvéreknek a csatlakozását Illés Lajos zenekarához. Előbb ők is külföldi zenét játszottak (amit akkoriban a luxemburgi rádióból ismerhettek a magyar fiatalok), majd arra jutottak, hogy „jó ez a zene, de ilyet mi is tudunk”, és – mint mondta – „beillesztették ezt a műfajt a magyar kultúrába”.

Rosta Mária producer elmondta: a zenekar megalakulásának 50. évfordulójára egy koncertet terveztek a Budapesti Sportarénában, de a jelentős vidéki érdeklődést tapasztalva úgy döntöttek, hogy a beatünnepet decemberben megtartják Debrecenben, Győrben és Veszprémben is. A debreceni Főnix csarnokban 36 Illés-dal hangzik majd el december 21-én, a legfontosabb 18-at „a fiúk adják elő”, további 18-at pedig a követőik: mai alternatív zenekarok és a tehetségkutató versenyekből ismert énekesek – jelezte Rosta Mária, hozzátéve: egy megismételhetetlen karrierhez, egy megismételhetetlen életpályához méltó, igazi ötven éves jubileumra készülnek.

Papp László polgármester szerint Debrecen ünnepre készül, mert igazi ünnep lesz az Illés-koncert. Emlékeztetett rá, hogy az Illés zenekar több mint negyven éve lépett fel utoljára a cívisvárosban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X