nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fájdalomcsillapító helyett: szex

A szex enyhítheti a fejfájást – állapították meg német kutatók.

MTI | 2013. március 10.
|  

A Münsteri Egyetem neurológusai tanulmányukban rámutatnak arra, hogy a szeretkezés endorfinokat szabadít fel, ezek a hormonok pedig a test természetes fájdalomcsillapítói. A tudósok ezerfős felmérésük alapján úgy találták, hogy fejfájásra panaszkodó alanyaik több mint felénél enyhült a fájdalom szeretkezés hatására, 20 százalékuk esetében pedig teljesen elmúlt. Egyharmadnak viszont még jobban sajgott a feje.

A megkérdezett alanyok közé a neurológusok 800 olyan embert válogattak, akinek néha migrénje van, és 200 olyat, akit egyéb fejfájás gyötör. A válaszokból kiderült, hogy akadnak az alanyok között olyanok, akik maguktól is rájöttek már az összefüggésre, és – főként férfiak – terápiaként be is vetik a szexet a fejfájás ellen – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Krizsa 2013. november 27. 14:22

A cikk elején: "A szex enyhítheti a fejfájást – állapították meg német kutatók.".

Igen. De ez sem pofonegyszerű dolog, hanem "tanagyag" - kellene, hogy legyen.

Három nemzedék óta ismert migrénes vagyok. Az előd a nagyapám volt, aki öregkorára már (úgy, mint én) sokkal kevésbé szenvedett a migréntől. 81 éves koráig aktívan dolgozott, mint sovány, erős parasztember. Ekkor abbahagyta a fizikai munkát, és elkezdett hízni. 89? azt hiszem, éves korában halt meg agyvérzésben. A túlsúlya még ekkor sem volt több 15-17 kilónál. Az agyhalál sok elhízott migrénes életének vet véget. De ha nem hízik el, akkor a migrén csak "nagyon nagy fájdalom és nagyon kicsi baj" - szoktam mondani mindenkinek..

És most nézzük a szex és a fájdalomcsillapítás ambivalens kapcsolatát, AMIT minden migrénesnek TUDNI KELLENE:

A szex bizonyítottan "elfojtja" a migrénes rohamokat, gyakoriságukat és erősségüket egyaránt.

De amikor már kitörőben van a migrén (vagyis már változatos előjelei vannak), akkor a szextől borzalmas migrén kitörés várható. Akár perceken belül. Ugyanez történik egy pohár sör vagy egyetlen nyelet tömény alkohol hatására is. Monoton zaj hatására szintén.

EZ AZ, amit a mai orvostudomány még nem vizsgált és nem is ért.

A harmadik nemzedék az egyik lányom (4 gyerek közül egy). Már csecsemő korában is volt néhány migrénes rohama. De nem sok - ezért okosan elkerülük az orvoshoz menést. Serdülőkor után több migrénje lett. Hormonális fogamzásgátlótól tűrhetetlen, szinte mindennapos migrén és munkaképtelenség következett, ami miatt már az orvosok javaslatára is azonnal abba kellett hagynia a gyügyszeres fogamzásgátlást. Hamarosan terhes lett. Nagyon örült neki, de a magzat 4 hónapos korában elhalt. "Igen, ez tényleg lehet a fogamzásgátlótól, de nem kellett volna pár hónapon belül teherbe esni - vélte az orvos. Összesen ennyi volt a "tudomány".A lányom zokogott, kikészült, s a halott magzatot ki kellett venni. (Azóta már vannak egészséges gyerekei.)

Végre elfogadta, amit erről - sok mindent - tanítottam neki. Soha többé nem fog hormonális fogamzásgátlót szedni.

A migrénesnek SEMENNYIT nem szabad hízni. Miért? Ezt, gyógyszervegyész voltam, mégsem tudom én sem. Én csak azt vettem észre, a klímax környékén, hogy már HAT KILÓ túlsúlytól is bedagadt a bokám, és lassan, sokáig gyógyultak az apró sebecskéim. Cukrot még semennyit, nem mutattak ki. Azonnal lefogytam a 6 kilót és ez így fog maradni a késő aggkoromig. Pedig a klímax óta már nekem is állandóan vigyáznom kell arra, hogy ne hízzak. Igen, ez GENETIKA. Habár mindenki másnak is javasolt a normál (sovány) testsúly megőrzése, de a migrénesnek, a jelek szerint, a hízás azonnali csőd.

NE higyj az orvostudományban (sem).-Nagyon keveset tudnak még. Mindenki a saját életéért felelős.

Információ
X