nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar ünnep
Európa napja az Egyesült Államokban

A Los Angeles-i magyar főkonzulátus kezdeményezésére - amely a jelenlegi félév folyamán az EU-elnökség nevében is fellép - tíz, az Egyesült Államok nyugati régiójában található amerikai szövetségi állam kormányzója nyilvánította május 9-ét Európa Nappá.

MTI | 2011. május 9.
|  

Alaszka, Arizona, Colorado, Hawaii, Nevada, Oregon, Texas, Új-Mexikó, Utah, és Washington állam kormányzói proklamációikban elismerték az Európai Unió tagországaival fenntartott kapcsolataik fontosságát és méltatták a magyar elnökséget. A 14 milliós Los Angeles megye vezető testülete, valamint Los Angeles város is hasonlóan cselekedett.

A május 9-i Európa Napot még nem ünnepelték eddig hasonlóan Amerika nyugati partján. Los Angeles megye, Colorado, Oregon proklamációja azt hangsúlyozza, „hogy a 27 nemzetet tömörítő, közel 500 milliós népességű EU ma nagyhatalom, egyszersmind közeli barátja és erős szövetségese az Egyesült Államoknak, és ketten közös stratégiai politikai, gazdasági és kulturális érdekekkel rendelkeznek a világon mindenütt, közösen képviselik a demokráciát, a szabadságot, a stabilitást és a fejlődést, elszántak a szegénység felszámolására és a globális fejlesztési támogatás több mint 80%-át fedezik együttesen”.

Szinte valamennyi proklamáció kitér arra, hogy „2011. január 1-jétől kezdődően az EU Tanácsának magyar elnöksége napirendjét az emberi tényező köré építette fel, többek között az alábbi témakörökre összpontosítva: növekedés és foglalkoztatás az európai szociális modell megőrzéséért, erősebb Európa, polgárbarát unió, bővítés és szomszédságpolitika”.

A Los Angeles megyei proklamáció külön aláhúzta, hogy a megye „minden negyedik polgára olyan nemzetből származik, amely ma az Európai Unió tagja”. Utah hasonlóan tesz, amikor azt emeli ki, hogy az állam lakosságának fele európai háttérrel rendelkezik.

A washingtoni magyar nagykövetséget, ahol szombaton az európai ünnep alkalmából nyílt napot tartottak, rekord mennyiségű, mintegy kétezer látogató kereste fel. A képviseleten magyar ételkülönlegességekkel, nyereményes kvízjátékokkal, népi tánccal és magyar kutyafajták bemutatásával fogadták az érdeklődőket. Az amerikai fővárosban hasonlóképpen megnyitotta kapuit az EU és a többi 26 uniós tagállam diplomáciai képviselete is, amelyek között külön buszjáratok szállították a látogatókat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X