nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Etiópiában gátolják az Amerika Hangja amhara nyelvű adását

A miniszterelnök szerint az Amerika Hangja rádióadó amhara nyelvű adásai destabilizálják az országot.

MTI | 2010. március 19.
|  

Etiópiában meg fogják akadályozni az Amerika Hangja (VOA) rádióadó amhara nyelvű adásainak sugárzását, mert a csatorna destabilizálja az országot – közölte csütörtök este Melesz Zenavi miniszterelnök.

Az Afrika szarván elhelyezkedő országban májusban parlamenti választásokat tartanak, és a nemzetközi sajtószabadságon őrködő csoportok szerint a kormány a választások előtt le akar számolni a független médiával. A kabinet cáfolja ezt.

A VOA közlése szerint három hete nem foghatók Etiópiában a rádió többségi, amhara nyelvű adásai, de a csatorna kisebbségi, oromo és tigrini nyelvű műsorait nem zavarják.

A miniszterelnök szerint az Amerika Hangja „sok tekintetben” olyan rádióadók gyakorlatát követi az ország destabilizálásában, mint amilyen a ruandai Radio Mille Collines volt. Ezt a rádiót sokan rasszista propaganda terjesztéséért teszik felelőssé, ami hozzájárult az 1994-es ruandai népirtás kirobbantásához. Zenavi kijelentette: az etióp kormány már nem hisz abban, hogy az Amerika Hangja hangvétele bármikor is objektív lehet, ezért erősíti a kapacitásokat adásainak zavarására, sőt megakadályozására.

A VOA nyilatkozatot adott ki, azt állítva, hogy több mint két éve nem tárgyalt az etióp kormánnyal. „A VOA műsorainak bármilyen összehasonlítása a népirtásra uszító ruandai Radio Mille Collines adóval helytelen és szerencsétlen” – áll a nyilatkozatban.

Elemzők arra számítanak, hogy Melesz kormánya nyeri meg a választásokat, és ezzel újabb, harmadik mandátumot szerez. Az ellenzék szerint ez csak azért lehetséges, mert Etiópiában zaklatják és bebörtönzik az ellenzékieket. A kormány viszont azt állítja, hogy az ellenzék megpróbálja lejáratni a voksolást, mert nincs esélye a győzelemre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X