nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Észak-Korea elüldözte a németeket

Öt és fél évi működés után az észak-koreai Phenjanban működő Goethe Intézet cenzúrára hivatkozva bezárja kapuit.

nyest.hu | 2009. december 8.
|  

A phenjani Goethe Intézet egyike volt azon non-profit szervezeteknek, amelyek a világ 91 országában népszerűsítik a német nyelvet és kultúrát. Ez volt az első és egyetlen nyugati kulturális intézmény a kommunista országban – olvasható a Deutsche Welle honlapján.

A bezárás okairól a létesítmény vezetője elmondta, hogy ellentétben a koreai féllel kötött egyezményben foglaltakkal, az olvasóterembe való bejutás gyakran szó szerint akadályokba ütközött.

A helyiségnek otthont adó épület ugyanis gyakran le volt lakatolva kívülről, mi több, még a hátsó bejáratnál is állandóan ott függött egy „építési munkálatok” felirat. „Nem valami hívogató környezet” – jegyzi meg Raimund Woerdemann, a szöuli intézet vezetője.

A kultúrdiplomata tudomása szerint a phenjani központban sohasem volt internetkapcsolat, és az országban működő más oktatási szervezetekkel való intranet kapcsolatot is számos alkalommal megzavarták.

Az olvasóterem a tervek szerint 2010-ben zár be végleg. Ennek ellenére a németek igyekeznek továbbra is fenntartani a baráti kapcsolatokat Észak-Koreával, például az Észak-Koreai-Német Baráti Társaság, illetve a Külföldi Kulturális Kapcsolatok Bizottság munkáján keresztül.

A döntést egyébként éles felháborodás fogadta a német parlamentben. „Keserű tapasztalat és nagy csalódás ez mindazoknak, akik a kultúrák átjárhatóságáért, és a kommunista Észak-Korea fokozatos nyitásáért küzdöttek” – fogalmazott Phillip Missfelder, a CDU párt külpolitikai szóvivője.

A phenjani centrumot egyébként azért alapították, hogy csökkentsék az országban lévő információhiányt, szabad hozzáférést biztosítsanak az internethez és a sajtóhoz, kapcsolatot tarthassanak fenn Dél-Koreával és egyéb országokkal, valamint népszerűsítsék az irodalmat.

Információ
X