nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
És Ön milyen nemű?

A Facebookon már nem csak férfiak és nők lehetünk! Több mint ötven további nemi identitás közül választhatjuk ki a hozzánk legközelebb állót. A szolgáltatás egyelőre csak Amerikában érhető el, mi azért megmutatjuk, milyen kategóriák szerepelnek a listán.

nyest.hu | 2014. február 17.
|  

Február 13-ától már nemcsak nők vagy férfiak lehetünk a Facebookon, hanem egy 56 elemű listából választhatjuk ki nemi identitásunkat. A listában az androgüntől a bigenderen át transzszexuálisig. Az új opciók egyelőre az amerikai felhasználók számára érhetőek el – számol be a The Week magazin.

Az új beállítási lehetőségeket nem fogadta mindenki lelkesen: egyesek szerint az egész arra lesz jó, hogy célzottabban tudjanak reklámozni a Facebookon. Ugyanakkor a Facebook szóvivője, Will Hodges azt mondja, hogy rengeteg embernek egyáltalán nem lesznek érdekesek ezek az új opciók, azoknak azonban, akik használni fogják őket, sokat jelenthet, hogy a közösségi oldalon is nyíltan vállalhatják nemi identitásukat.

Az új opciókat a személyes adatok beállításainak lehet megtalálni; és azt is be lehet állítani, hogy kik láthatják a nemi identitásunkra vonatkozó információkat. A felhasználók azt is megválaszthatják, hogy a Facebook milyen angol névmással utaljon rájuk – például, hogy a nemileg semleges, de eredetileg többes számú they-t kívánják-e látni vagy sem. Ezzel majd a magyar változat fordításakor nem kell majd bajlódni...

Ötvenhat új lehetőség van tehát – ez elsőre soknak tűnhet. Valójában azonban nem is annyira sok, hiszen jó néhány olyan van köztük, ami egymásnak szinonimája. A legtöbb kategóriának nincs még bevett magyar neve, így mindenhol megadjuk az angol változatot is. És persze kíváncsian várjuk, hogy milyen magyarítást kapnak majd ezek a kifejezések. Most a legfontosabbak jelentését el is magyarázzuk.

És Ön milyen nemű?
Forrás: Wikimedia Commons / Vade Parvis

1. Agender / semleges (Agender/Neutrois)

Aki agender, az úgy érzi, hogy egyik nemhez sem tartozik, nem szívesen mondja magáról sem azt, hogy nő, sem azt, hogy férfi. Vagy úgy érzik, hogy nincs egyáltalán nemük, vagy úgy, hogy semleges neműek. Néhányan műtéttel vagy hormonok segítségével érik el azt, hogy a testük megfeleljen az általuk vallott identitásnak.

2. Androgün (Androgyne/Androgynous)

Aki androgün, az mind a férfi, mind pedig a női nemi jellegzetességeket képviseli. Az androgün különálló, harmadik nem.

Bakkhosz androgün ábrázolása
Bakkhosz androgün ábrázolása
(Forrás: Wikimedia Commons)

3. Bigender (Bigender)

A bigender szintén rendelkezik mind a férfi, mind pedig a női jellegzetességekkel. De szemben az androgünökkel, aki bigender, az különböző helyzetekben különféleképpen viselkedik: bizonyos helyzetekben nőként, bizonyos helyzetekben férfiként. A bigenderek tehát váltogatják nemi identitásukat.

4. Cisz / Ciszgender (Cis/Cisgender)

A ciszgendernek csak a neve szokatlan; ez a transzgender ellenkezője. A ciszgender olyan ember, aki biológiailag olyan nemmel születik, mint amilyen társadalmi nemmel (genderrel) azonosulni tud.

5. Nőből férfi (Female to Male/FTM)

Olyasvalaki, aki átmenetet képez a nő és a férfi között – akár fizikai értelemben (tehát transzszexuális) vagy a társadalmi nemi identitását (azaz a genderét) illetően.

És Ön milyen nemű?
Forrás: Wikimedia Commons / Rambler0

6. Képlékeny gender (Gender Fluid)

Hasonlóan a bigenderekhez, a képlékeny gender indentitásúak szabadon váltogatják a női és a férfi nemi jellegzetességeket különböző helyzetekben.

7. Eltérő (Gender Nonconforming/Variant)

Igen tág kategória; azok tartoznak ide, akik nem viselkednek a biológiai nemüknek megfelelő társadalmi elvárások szerint. Ide tartoznak azok a férfiak, akik női ruhákat hordanak, azok a nők, akik férfiasan öltöznek, illetve a transzneműek is.

Sinéad O'Connor 2008-ban
Sinéad O'Connor 2008-ban
(Forrás: Wikimedia Commons / Leah Pritchard / CC BY-SA 2.0)

8. Kérdőjeles gender (Gender Questioning)

Ez a kategória azoknak való, akik még keresik a saját szexuális és társadalmi nemi identitásukat.

9. Genderqueer

A genderqueer egy nagyon átfogó kategória mindazok számára, akik nem illeszkednek a bináris (férfi/nő) nemi felosztásba. A legtöbb eddig felsorolt kategória ebbe tartozik.

10. Interszexuális (intersex)

Régebben hermafroditizmusnak nevezték, mára azonban az interszexuális kifejezés vált elterjedtté. Olyan személy, akinek a kromoszómái, illetve a nemi szervei nem kizárólag férfira vagy nőre jellemzőek.

11. Férfiből nő (Male to Female/MTF)

Olyasvalaki, aki átmenetet képez a férfi és a nő között – akár fizikai értelemben (tehát transzszexuális) vagy a társadalmi nemi identitását (azaz a genderét) illetően.

12. Egyik sem (Neither)

Valaki, aki sem nőnek, sem férfinak nem érzi magát igazán.

Hermafroditák
Hermafroditák
(Forrás: Wikimedia Commons / Aconcagua / GNU-FDL 1.2)

13. Nem bináris (Non-binary)

Akik nem bináris neműként határozzák meg magukat, elutasítják azt az elképzelést, hogy a nemek kettéoszthatóak lennének (férfi/nő), vagy akár férfi és nő közötti kontinuumként lennének elképzelhetőek. A nem binárisok szerint a gender egy jóval komplexebb dolog: háromdimenziós térként vagy sokdimenziós hálózatként képzelik el.

14. Egyéb (Other)

Ezt bárki választhatja, aki nem akar nyilatkozni a nemével kapcsolatban. Jelentheti azt, hogy valaki nem tudja bekategorizálni máshova magát, de azt is, hogy egyáltalán nem akarja a Facebook orrára kötni a nemi identitását.

15. Pángender (Pangender)

A pángender leginkább az androgünizmushoz hasonlít. Olyan harmadik nem, amely mind női, mind férfi tulajdonságokkal rendelkezik. Használható átfogóan ’mindenféle gender’ értelemben is.

16. Transznemű (Trans/Transgender)

Elég tág kategória; mindazokra vonatkozik, akik úgy érzik, hogy a társadalmi nemi identitásuk eltér a születési biológiai nemüktől. A transzgender nem feltétlenül jár azzal, hogy valaki fizikailag is meg akarja változtatni a nemét.

17. Transzszexuális (Transsexual)

Olyan transzgender személy, aki külsőleg a születési biológiai nemével ellentétes, a genderidentitásának megfelelő jegyekkel rendelkezik vagy kíván rendelkezni. A transszexuálisok átoperáltatják magukat és/vagy hormonkezeléseken esnek át.

18. Kétlelkű (Two-spirit)

Ez a kategória az eltérő genderű őshonos amerikaiakra vonatkozik. Több mint 150 bennszülött törzsnél a „kétlelkűek” olyan személyek voltak, akik genderükben eltérőek voltak, és nagy társadalmi megbecsülésnek örvendtek.

Forrás

Facebook offers users 56 new gender options: Here's what they mean

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
13 Krizsa 2014. február 20. 12:32

@El Vaquero: Tegyük fel. De akkor sem az orális és anális szex módozatairól és technikai kivitelezésének problémáirt (vannak) kell először ismertetni a 12 év alattiakkal. Mert azt, hogy a szexben a megfelelő partner teste minden vonatkozásban, mindenhol vonzó, csak gyakorlott szexelő, szexkedvelő képes felfogni. Felfogni, hogy egyáltalán miről van szó.

12 El Vaquero 2014. február 20. 09:54

@Krizsa: "12-13 év alatt még nagyon keveset tud a szexről. Tehát aki ezt 12 év alatt az iskolában felemlíti, az egy hülye pedofil."

Őőő, szerintem elég rég láthattál te 12-13 évest, mert manapság lassan szexuálisan felvilágosultabbak, mint sok felnőtt, hacsak nem szexelt is már némelyik.

11 Krizsa 2014. február 20. 04:13

Ahhoz két dolog kellett volna, ami ma sincs.

1. Felnőtt tájékoztatás, nem pedig a gyerekekhez nem illő szellemi pedofilizálás, ami UNDORÍTÓ. A felnőtteket hogyan tájékoztassuk? Televízió, vagy más ismeret terjesztés.

...arról, hogy mi mindent, technikailag hogyan, ha érzelmek is vannak, azt hogyan - éljük meg a szexben. Konkrétan az aktusban, mert a szerelem, az eléggé más téma.

Mindezt semlegesen, nyugodtan, kedves mosollyal, de nem gúnnyal. Minél kevesebb "malac" képpel (lehet teljesen anélkül), hiszen mindenkinek megvan valamelyik szerve.

Így tájékoztattam én az olvasót a Terrorcivilizáció című könyvemben. Saját tapasztalatokból. Mint aki minden technikát, de részemről csak férfiakkal alkalmaztam, HETERO nőként. A gyermek (10 éven alul) semmit, 12-13 év alatt még nagyon keveset tud a szexről. Tehát aki ezt 12 év alatt az iskolában felemlíti, az egy hülye pedofil.

2. A legszigrúbban tiltani a felnőtt társadalom kiközösítő, megalázó "értékelését" a homókról. Elég jelentős pénz, vagy mérsékelt, de korkrét börtönbűntetéssel megtorolva a kihágást, vagy uszítást. Még a szülők elferdült tájékoztatását is megtorolni, ha a gyerekeiket egy ilyen jelentéktelen felnőtt játék "elkövetői" ellen, ami senkinek nem árt, uszítják.

Az EMBER identitása nem a gyakran kellemes, de állati funkciók kiveitelezésének módozatain alapul (evés, ivás, WC használat, alvás, szexelés) - hanem azon, hogy emberi mivoltában hogyan gondolkozik és munkálkodik.

10 szigetva 2014. február 19. 21:03

@kalamajka1: Amennyiben nem üldöznek senkit azért, ha nem a többség által helyesnek tartott módokon keresi a boldogságot, akkor feltétlenül jobb most.

9 kalamajka1 2014. február 19. 20:56

Figyelmetekbe ajánlom József Attila versét (részlet a Thomas Mann üdvözlése c. versből):

Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,

de mi férfiak férfiak maradjunk

és nők a nők - szabadok, kedvesek

- s mind ember, mert az egyre kevesebb...

Úgy látszik, a múlt század harmincas éveiben még minden egyszerűbb volt. És most? Így jobb?

8 Molnár Cecília 2014. február 18. 19:17

@El Vaquero: Ebben a cikkben nem a szexuális orientációról van szó (meleg-e valaki), hanem a társadalmi nemi identitásról.

7 Sultanus Constantinus 2014. február 18. 18:49

@Krizsa: Ritkán szoktam egyetérteni veled, de ebben most tökéletesen igazad van. Ez az egész arról szól, hogy az amerikaiak már jó dolgukban nem tudnak mit csinálni.

6 Krizsa 2014. február 18. 18:22

Jól tette a facebook, hogy hülyéskedett és viccet csinált ebből az ostobaságból. Az egy dolog, hogy mindenki azt csinál az ágyban, amit akar. De aki átvagdaltatja magát, az megérdemli a műtétet. Aztán meg többi műtétet és szenvedést is mind megérdemli.

Ilyen cikkhez (meg a facebbok ötletéhez), a hozzászólók is csak hülyéskedni fognak.

5 El Vaquero 2014. február 18. 17:31

Hát, ezek szerint már homokosnak sem olyan egyszerű lenni, mint régen. Túl sok opció van, szerintem már az érintettek is belezavarodnak. "Várjá'... most én bigender vagyok vagy androgyne? Esetleg transsexual? Vagy transgender, ki tudja... Ááá, hagyom az egészet, leszek inkább straight, aztán kész :D "

4 Kincse Sz. Örs 2014. február 18. 14:16

@Sultanus Constantinus: Kedves Sultanus Constantinus! Ez a hozzászólásod eléggé ízetlen. Természetesen jogod van a véleményedhez, de ha gondolod, hogy így, utólag visszanézve talán kissé elsietett volt, kérésedre szívesen moderálom.

3 Sultanus Constantinus 2014. február 18. 08:28

@Annie: Ha én lennék a Facebook szerkesztője, három kategória lenne: 1. férfi, 2. nő 3. pszichiátriai kezelésre szoruló. :P

2 Annie 2014. február 17. 20:16

nem akkora hülyeség, pl. majd kikeresem benne az „olyan lény, aki nőnemű személyes névmásokat preferál, amikor hivatkoznak rá, de nem szereti, ha elárasztják fogyókúrareklámmal” identitást, mert a facebook szerint a férfiak és nők közti fő különbség, hogy utóbbi fogyókúrázni szokott.

1 Sultanus Constantinus 2014. február 17. 18:47

Ezt a hülyeséget...

Információ
X